-
Algemeen
Tuberculose is een besmettelijke infectie door een bacterie, de tuberkelbacil. Meestal is er sprake van een infectie van de long, maar ook andere delen van het lichaam, zoals de botten of de nieren, kunnen geïnfecteerd raken.
Er is een besmettelijke vorm van tuberculose ('open' tuberculose) en een niet besmettelijke vorm ('gesloten' tuberculose).
Mensen met 'open' longtuberculose kunnen anderen besmetten doordat bij het hoesten en praten bacteriën in de lucht komen. Inademing van die lucht leidt tot besmetting. U kunt niet besmet raken door voedsel of huishoudelijke voorwerpen.
Slechts 10% van de besmette mensen wordt ziek: normaal gesproken maakt het lichaam voldoende afweerstoffen tegen de bacterie. Bij een verminderde weerstand (bijvoorbeeld door een andere ziekte) kunt u wel klachten krijgen. Het kan na een besmetting jaren duren voordat er klachten ontstaan.
In Nederland komt tuberculose tegenwoordig niet vaak meer voor. -
Herkennen
U heeft last van moeheid, veel zweten en afvallen. Vaak heeft u verhoging. Als de infectie in de longen zit, moet u vaak hoesten, waarbij u soms bloed ophoest. Ook kunt u kortademig zijn. De aandoening is vast te stellen door een huidtest (Mantoux-prik) of door het maken van een röntgenfoto van de longen.
-
Zelf doen
Als u denkt dat uw klachten passen bij tuberculose, neem dan contact op met uw huisarts.
Het is belangrijk de mensen op te sporen die u misschien heeft besmet, om te voorkomen dat zij en anderen ziek worden.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 6 januari 2009.
-
Medicijnen
Vaccin
Indien u 3 maanden of langer in een tuberculosegebied zal verblijven of voor kinderen (jonger dan 12 jaar) van wie ten minste 1 ouder afkomstig is uit een land waar tuberculose veel voorkomt, is een TBC-vaccin beschikbaar. Het vaccin bevat een kleine hoeveelheid van de verzwakte bacterie Bacillus Calmette-Guerin. Deze bacterie lijkt op de tuberkelbacterie.
Na inspuiten van het vaccin maakt het lichaam afweerstoffen aan. Wanneer u vervolgens in contact komt met de tuberculosebacterie, dan wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Besmetting met de bacterie wordt niet helemaal voorkomen, maar de kans op besmetting neemt wel sterk af. Voorbeeld is BCG-vaccin.
Tuberculose-antibiotica
De werking van deze antibiotioca is het doden of het remmen van de groei van de tuberculosebacterie. Deze middelen worden gegeven voor de behandeling van geconstateerde tuberculose of om te voorkomen dat tuberculose ontstaat. Dit laatste komt voor bij patiënten die de bacterie wel met zich meedragen, maar nog geen klachten hebben. Voorbeelden zijn ethambutol, isoniazide, pyrazinamide, rifampicine, ciprofloxacine en linezolid.
Alles over Tuberculose
Powered by: