Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Trichomonas-infectie

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een Trichomonas-infectie wordt veroorzaakt door micro-organismen die normaal niet in de vagina voorkomen.

  Een Trichomonas-infectie is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). De infectie wordt door vrijen overgebracht. Het kan soms jaren duren voordat er klachten optreden. De infectie is niet gevaarlijk en geeft geen complicaties.

 • Herkennen

  U kunt klachten krijgen als jeuk en een dunne, vies ruikende, geelgroene afscheiding. Soms is de vagina branderig en pijnlijk. Maar er zijn ook vrouwen die niets merken van de infectie.

  De infectie kan worden aangetoond door een beetje van de afscheiding onder de microscoop te onderzoeken.

 • Zelf doen

  Omdat de infectie besmettelijk is, is behandeling van een Trichomonas-infectie noodzakelijk. Meld uw partner(s) dat u de infectie heeft. Dit is van belang om verdere besmetting te voorkomen. De partner(s) moet(en) ook worden behandeld. Ziet u ertegen op om uw partner(s) zelf te waarschuwen, schakel dan de GGD in.

  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over trichomonas.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen

  Metronidazol
  Metronidazol is een middel dat verschillende soorten micro-organismen doodt. Het werkingsmechanisme is nog niet precies bekend. Metronidazol wordt bij een Trichomonas-infecties meestal gebruikt in één dosis van een aantal tabletten tegelijk. De partner krijgt dezelfde dosis, ook als deze geen klachten heeft. Er bestaan ook metronidazol vaginazetpillen (ovules). Deze zijn minder effectief dan de tabletten. Als u de tabletten niet verdraagt schrijven artsen soms de vaginaalzetpillen voor. Voorbeelden zijn metronidazol om in te nemen en metronidazol in de vagina.

  Clotrimazol
  Clotrimazol is een middel dat verschillende soorten micro-organismen doodt. Het werkingsmechanisme is nog niet precies bekend. Het wordt gebruikt als gebruik van metronidazol niet mogelijk is.

  Clindamycine
  Clindamycine is een antibioticum van de lincomycine-groep. Het remt de groei van sommige bacteriën. Artsen schrijven de crème voor vaginaal gebruik of de tabletten alleen voor in het eerste trimester van de zwangerschap.