Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Toxoplasmose

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Toxoplasmose is een infectie door een parasiet die wordt overgedragen van dier op mens. De parasiet kan in rauw vlees en in de uitwerpselen van (vooral jonge) katten voorkomen. Bij het eten van (half)rauw vlees, bij het verschonen van de kattenbak of bij het werken in de tuin kunt u in aanraking komen met de parasiet.

  Meestal veroorzaakt toxoplasmose geen of nauwelijks klachten. De helft van de mensen heeft ooit toxoplasmose gehad en maakt antistoffen die beschermen tegen een nieuwe infectie.

  Maar, het is wel gevaarlijk als zwangere vrouwen toxoplasmose krijgen. Als u zwanger bent en voor het eerst toxoplasmose krijgt, kunt u de ziekte overdragen op uw baby. De kans hierop is ongeveer 40%. Dit kan leiden tot een miskraam of tot ernstige hersen- of oogaandoeningen bij de baby.

 • Herkennen

  Meestal geeft toxoplasmose weinig klachten. Soms zijn er lymfklierzwellingen. Ook kunt u koorts krijgen, zich moe voelen of hoofdpijn krijgen.

 • Zelf doen

  Tijdens een zwangerschap is het belangrijk dat u toxoplasmose voorkomt.

  • Eet geen rauw vlees, zoals biefstuk, filet americain of rosbief.
  • Verschoon de kattenbak niet zelf, maar laat dit doen.
  • Was groenten en fruit zorgvuldig.
  • Draag handschoenen als u in de tuin werkt.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen

  Meestal wordt een toxoplasmose infectie niet opgemerkt, omdat er bijna nooit klachten zijn. Als toxoplasmose moet worden behandeld, kan dat met verschillende antibiotica.

  Sulfonamide-antibiotica
  Antibiotica van het sulfonamide-type remmen de groei van Toxoplasma gondii. Deze middelen dringen door in de parasiet en verhinderen de aanmaak van een stof die essentieel is voor de parasiet. De parasiet sterft hierdoor.

  Sulfadiazine wordt bij toxoplasmose in combinatie met pyrimethamine gebruikt. De combinatie van deze twee middelen werkt sterker tegen de parasieten dan de middelen afzonderlijk. Voorbeeld is sulfadiazine.

  Clindamycine
  Clindamycine is een antibioticum dat de groei remt van Toxoplasma gondii, doordat het ingrijpt op de eiwitaanmaak binnen de parasiet. De parasiet kan zonder eiwitten niet verder groeien. Als gebruik van sulfadiazine niet mogelijk is, wordt clindamycine gebruikt. Clindamycine wordt hierbij in combinatie met pyrimethamine toegepast.