Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Syndroom van Zollinger-Ellison

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen
    Het syndroom van Zollinger-Ellison is een zeer zeldzame aandoening. Door een onbekende oorzaak wordt te veel gastrine aangemaakt. Dit is een stof in het bloed die de maag aanzet tot het maken van maagzuur. Hierdoor wordt te veel maagzuur geproduceerd en ontstaan maag- en darmzweren. Ook kunnen tumoren ontstaan in de maag en alvleesklier.

  • Herkennen
    U heeft last van pijn in de bovenbuik, zuurbranden, misselijkheid en u valt af. Normale behandeling voor maagzweren heeft weinig effect. Door middel van bloedonderzoek kan de diagnose vastgesteld worden.

  • Zelf doen

    U kunt hier zelf niets aan doen. Behandeling met medicijnen is nodig.

    Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
    Laatst bijgewerkt: 8 maart 2007.




  • Medicijnen

    Protonpompremmers
    Protonpompremmers remmen de aanmaak van maagzuur. Protonpompremmers werken sterker dan de hieronder beschreven H2-blokkers. Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol en omeprazol.

    H2-blokkers
    H2-blokkers remmen de aanmaak van maagzuur. Ze zijn minder effectief bij het syndroom van Zollinger-Ellison dan de hierboven beschreven protonpompremmers en worden daarom alleen voorgeschreven als protonpompremmers niet mogen worden gebruikt. Voorbeelden zijn cimetidine, famotidine en ranitidine.

    Octreotide
    Octreotide verhindert de maagwand, darmwand of alvleesklier om gastrine aan te maken. Hierdoor wordt er minder maagzuur aangemaakt.