Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Syfilis

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door een bacterie. Door deze bacterie ontstaat 2 tot 12 weken na besmetting een pijnloos zweertje en later kan roodheid en schilfering optreden op de handen en voeten; dit wordt ook wel vroege syfilis genoemd. Deze klachten verdwijnen na enkele weken.

  Als syfilis niet wordt behandeld, kunnen na maanden of zelfs jaren allerlei klachten ontstaan, zoals van hart of hersenen; dit noemt men late syfilis. Dit is zeer zeldzaam. Tegenwoordig komt syfilis in Nederland niet vaak meer voor.

 • Herkennen

  U heeft een zweertje op de penis, vagina of rondom mond of anus. Dit zweertje is pijnloos en heeft een harde rand. Na enkele weken verdwijnt het zweertje en kunnen uw lymfklieren opzetten. Syfilis kan worden aangetoond door bloedonderzoek. In Nederland gebeurt dit standaard bij zwangere vrouwen, omdat syfilis de gezondheid van de baby kan schaden.

 • Zelf doen

  Door altijd veilig te vrijen voorkomt u een infectie.

  • Gebruik een condoom wanneer de penis in aanraking komt met de vagina of anus.
  • Gebruik ook een condoom of een beflapje wanneer u elkaar met de mond bevredigt.
  • Knuffelen, strelen, (tong)zoenen en uzelf of elkaar met de hand bevredigen zijn veilig.

  Vertel het uw partner(s) als u syfilis heeft! Ook de partner(s) moet(en) worden behandeld om besmetting van anderen te voorkomen. Ziet u ertegen op om uw partner(s) zelf te waarschuwen, schakel dan de GGD in.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006. • Medicijnen

  Tetracycline-antibiotica
  Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriƫn remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn doxycycline en minocycline.

  Benzylpenicilline
  Benzylpenicilline doodt een aantal soorten bacteriƫn. Het blokkeert een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft.