Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Steenpuist

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een steenpuist is een ontstoken haarzakje in de huid, waarbij etter wordt gevormd.

  Steenpuisten worden veroorzaakt door een bacterie. Wanneer de steenpuist openbarst, bent u besmettelijk voor uzelf en anderen. Maar ook mensen die deze bacterie bij zich dragen zonder dat zij steenpuisten krijgen, kunnen anderen besmetten. Dit gebeurt via druppeltjes speeksel (hoesten, niezen).

  Bij strakke kleding die over de huid schuurt, overmatig zweten en overgewicht ontstaan sneller steenpuisten. Steenpuisten komen vaker voor bij jonge mannen. Een steenpuist kan pijnlijk zijn, maar is niet gevaarlijk.

 • Herkennen

  Een steenpuist is te herkennen als een pijnlijke, harde, rode en warme bult in de huid. In de loop van een aantal dagen wordt de steenpuist rijper. In het midden ontstaat een pijnlijke zwarte plek. Uiteindelijk barst de steenpuist spontaan open en komt er etter vrij.

  Een steenpuist komt voor op het behaarde hoofd, in de oksels, de liezen en op of tussen de billen. Minder vaak komen steenpuisten voor op of in de neus of in het oor.

 • Zelf doen
  • U kunt de steenpuist en de huid er omheen desinfecteren met povidonjodium om te voorkomen dat er nieuwe steenpuisten ontstaan.
  • Dek de steenpuist goed af met een gaasje om besmetting te voorkomen.
  • Probeer van de steenpuist af te blijven: soms duurt het even, maar de steenpuist barst uiteindelijk vanzelf open.
  • U kunt de rijping van de puist versnellen door er warme kompressen op te leggen.
  • Was regelmatig uw handen met water en zeep.
  • Draag liever geen knellende of schurende kleding.
  • Als een steenpuist ontstaat in het gezicht (oor, neus of lip), neem dan contact op met de huisarts.


  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 augustus 2006.

 • Medicijnen

  Penicilline-antibiotica
  Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriƫn en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

  Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid. Wanneer een steenpuist in het gezicht zit, steeds blijft terugkomen of wanneer u zich erg ziek voelt door de steenpuist, kan de arts een antibioticakuur voorschrijven. Voorbeeld is flucloxacilline.

  Erytromycine
  Erytromycine remt de groei van vele soorten bacteriƫn. Het grijpt in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien en gaat dood.

  Erytromycine wordt voorgeschreven wanneer de penicilline-antibiotica niet gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld door een overgevoeligheid.

  Ichthammol op de huid
  Ichthammol is een teerpreparaat en is geen goed middel om een steenpuist te behandelen. Het kan zelfs irritatie van de huid geven en wordt daarom niet meer aangeraden bij steenpuisten.