Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Roodvonk

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen

    Roodvonk is een infectie door een bacterie, de streptokok. De bacterie wordt bij hoesten en praten overgedragen via druppeltjes in de lucht. Roodvonk is alleen de eerste dagen besmettelijk.

    Kinderen vanaf drie jaar, maar ook jongvolwassenen, kunnen de ziekte krijgen. In vergelijking met vroeger is roodvonk zeldzaam en verloopt bovendien minder ernstig: meestal verdwijnt roodvonk zonder behandeling na ongeveer een week. Er ontstaan maar zeer zelden complicaties (ontsteking van nieren, gewrichten of hartkleppen). Wie voor de tweede keer roodvonk krijgt, is minder ernstig ziek.

  • Herkennen

    Verschijnselen van roodvonk zijn plotseling verlies van eetlust, keelpijn, koorts die snel oploopt (soms tot 40 ºC), pijnlijke klieren in de hals en soms overgeven of buikpijn. De tong wordt eerst wit en na drie dagen rood, dik en bobbelig (frambozentong).

    Op de tweede dag ontstaan op de borst rode, ruwe puntjes op een rode achtergrond: deze uitslag jeukt niet en verspreidt zich over het hele lichaam, vooral naar de oksels en liezen. De huid rond de mond blijft bleek. De koorts daalt binnen drie tot vijf dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. De huid kan na twee tot drie weken gaan vervellen, vooral op de handpalmen en voetzolen.

  • Zelf doen
    • Geef uw kind voldoende rust.
    • Laat uw kind veel drinken.
    • Zodra uw kind hersteld is, mag het weer naar school.

    Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over: roodvonk.

    Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
    Laatst bijgewerkt: 20 juli 2006.

  • Medicijnen

    Penicilline-antibiotica
    Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

    Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij roodvonk. Voorbeelden zijn feneticilline en fenoxymethylpenicilline.