-
Algemeen
Malaria is een (sub)tropische infectieziekte die wordt veroorzaakt door een malariaparasiet. De parasiet wordt van mens op mens overgebracht via de malariamug. Ongeveer 8-10 dagen na de steek van een besmette mug kunnen de eerste verschijnselen optreden. Bij sommige vormen van malaria echter kan dat veel langer duren.
Bij besmetting komt de parasiet in het bloed en gaat zich vermenigvuldigen. De rode bloedcellen raken geïnfecteerd waardoor u ziek wordt. De ziekte kan ernstig verlopen en zelfs tot de dood leiden.
-
Herkennen
U heeft last van een grieperig gevoel, soms met spierpijn en moeheid. Zo’n tien dagen tot enkele weken na een steek van een besmette mug ontstaan meestal de typische koortsaanvallen. Daarbij heeft u erge rillingen en loopt de temperatuur hoog op. Soms komen de koortsaanvallen om de twee of drie dagen terug, soms is er geen patroon te herkennen. De diagnose wordt gesteld door bloedonderzoek.
-
Zelf doen
Wat kunt u zelf doen bij malaria ?
Als u op reis gaat naar de (sub)tropen, informeer dan (bij huisarts of GGD) of er medicijnen nodig zijn om malaria te voorkomen.
Het is zeer belangrijk te voorkómen dat u wordt gestoken:
- draag kleding die uw hele lichaam bedekt;
- gebruik een anti-muggenlotion;
- zorg ervoor dat in de ruimte waar u slaapt geen muggen komen; sluit de ramen en deuren;
- slaap onder een klamboe.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 9 december 2008. -
Medicijnen
DEET
DEET wordt gebruikt om malaria te voorkómen. Muggen kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET ruikt voor deze muggen sterker dan de menselijke geur. Bovendien vinden de muggen deze geur onaangenaam, waardoor zij niet op de huid af komen. U loopt een kleinere kans om gestoken te worden door een besmette mug.Permetrine op een klamboe
Permetrine wordt wel gebruikt om muskietennetten, klamboes, te impregneren. Permetrine doodt muggen als ze in aanraking komen met de klamboe. Door te zorgen dat de malariamug u niet kan prikken, kunt u een besmetting met malaria voorkomen.
Malariamiddelen om malaria te voorkómen
Malariamiddelen doden malariaparasieten in de lever en het bloed. Ze worden onder andere gebruikt om malaria voorkomen als u op reis gaat naar de (sub)tropen.
Welk middel het geschiktst is om malaria te voorkomen, is onder andere afhankelijk van de reisbestemming en hoe lang u op reis gaat. Informeer daarom voor vertrek bij de GGD of uw huisarts of u malariamiddelen nodig hebt en welke in uw geval het beste zijn. Voorbeelden zijn chloroquine, hydroxychloroquine, mefloquine, proguanil en proguanil in combinatie met atovaquon.
Malariamiddelen om malaria te behandelen
Malariamiddelen doden malariaparasieten in de lever en/of het bloed. In een korte kuur met een hoge dosis, hoger dan bij het voorkomen van malaria, worden ze gebruikt om malaria te behandelen. Voorbeelden zijn kinine, proguanil met atovaquon, chloroquine, mefloquine en artenimol met piperaquine.
Tetracycline-antibiotica
Antibiotica remmen de groei van vele soorten bacteriën. Tetracycline-antibiotica doden ook malariaparasieten en worden gebruikt om malaria te behandelen. Voorbeelden zijn doxycycline en tetracycline.
Doxycycline wordt soms ook gebruikt om een aanval van malaria te voorkomen bij mensen bij wie bovenstaande malariamiddelen niet in aanmerking komen.
Clindamycine
Clindamycine verhindert dat de parasiet eiwitten aanmaakt. Een parasiet kan zonder eiwitten niet verder groeien. Bij kleine kinderen kan tetracycline de botten en tanden beschadigen. Bij kinderen onder de 11 kilo schrijft de arts soms clindamycine voor, samen met het medicijn kinine.
Artemether en lumefantrine
Artemether en lumefantrine zijn malariamiddelen. Ze doden de malariaparasieten in het bloed. Beide middelen versterken elkaars werking.Artemotil
Artemotil is een malariamiddel. Het doodt de malariaparasieten in het bloedPyrimethamine
Pyrimethamine remt de groei van bepaalde parasieten, zoals de malariaparasiet. In Nederland schrijven artsen pyrimethamine niet meer voor tegen malaria, omdat de meeste malariaparasieten hier ongevoelig voor zijn geworden.
Alles over Malaria
Powered by: