Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Maagklachten

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen

    Maagklachten kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:

    • brandend maagzuur;
    • maagpijn;
    • misselijkheid en een opgeblazen gevoel.

    Brandend maagzuur
    Brandend maagzuur is een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel. U voelt het als er zure maaginhoud in de slokdarm naar boven komt. Soms proeft u het ook. Vaak nemen de klachten toe als u ligt. De maag zelf wordt tegen het zuur beschermd door een speciaal laagje, maar de slokdarm niet. Daardoor kan de slokdarm op den duur beschadigen als er vaak maagzuur naar boven komt. U merkt zo'n beschadiging aan pijn bij het slikken.

    De overgang van de slokdarm naar de maag is een sluitspier die werkt als een klepje. Normaal gesproken is er sprake van eenrichtingsverkeer. Voedsel dat de sluitspier is gepasseerd, kan niet meer terug. De maaginhoud kan naar boven komen als de sluitspier niet goed werkt of als de druk in de buik te hoog is, bijvoorbeeld bij overgewicht, zwangerschap, plotseling bukken of gaan liggen, het dragen van knellende kleding of na een zware maaltijd. Door roken, het gebruik van koffie of alcohol kan de werking van de sluitspier verslechteren, en ook door sommige medicijnen.

    Ook bij een breuk in het middenrif, waarbij een deel van de maag boven het middenrif uitkomt, kan de sluitspier zijn werk niet goed doen. Het inslikken van veel lucht (bijvoorbeeld door te snel eten of door het drinken van koolzuurhoudende frisdrank) kan opboeren veroorzaken.

    Maagpijn
    Maagpijn is een drukkende, zeurderige of hevig stekende pijn in de bovenbuik. Meestal wordt de pijn minder als u iets eet of als u een medicijn gebruikt dat het maagzuur neutraliseert. Maagpijn is vaak het gevolg van een ontsteking van het slijmvlies van de maag of de twaalfvingerige darm. Als er zure maaginhoud met de ontsteking in contact komt, geeft dit pijn. Als de ontsteking niet wordt behandeld, kan er uiteindelijk een zweer in de maag of de twaalfvingerige darm ontstaan.

    Misselijkheid en een opgeblazen gevoel
    Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn, dan is de kans groot dat u ook last heeft van misselijkheid of een vol gevoel. Maar misselijkheid en een vol, opgeblazen gevoel kunt u ook hebben zonder maagpijn of brandend maagzuur, bijvoorbeeld als uw maag te langzaam werkt en te lang bezig is met het verteren van het voedsel. Ook door te veel eten of drinken, te vet eten, te snel eten of een virusinfectie kan misselijkheid of een vol gevoel ontstaan. Soms is misselijkheid een bijwerking van een medicijn.

  • Zelf doen

    Om iets aan uw maagklachten te doen, is het belangrijk dat u de mogelijke oorzaak kent en dan uw leef- en eetgewoonten aanpast. Met de volgende adviezen kunt u maagklachten voorkomen of bestrijden.

    Brandend maagzuur
    Het is belangrijk de druk in de buik te verminderen.

    • Draag geen knellende kleding.
    • Buk niet, maar ga door de knieën als u iets wilt oppakken.
    • Raadpleeg een diëtist als u last heeft van overgewicht.
    • Vermijd het tillen van zware dingen.
    • Eet wat vaker kleine porties in plaats van twee of drie grote maaltijden per dag.
    • Eet minder vet.
    • Vermijd alcohol, scherp gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, sinaasappels, koffie en pepermunt.
    • Stop met roken, want door roken werkt de sluitspier tussen slokdarm en maag minder goed.
    • Als u vooral 's nachts klachten heeft, dan is het een goed idee het hoofdeinde van het bed te verhogen. Zet er klossen onder of leg een kussen onder het matras. Neem de laatste maaltijd zo'n drie uur voor u gaat slapen. Uw maag is dan leeg als u gaat liggen.
    • Als u klachten krijgt kort na het starten met een bepaald medicijn, dan is de kans groot dat het medicijn de klachten veroorzaakt. Kijk in de bijsluiter of dit het geval kan zijn. Heeft u er veel last van, overleg dan met uw arts of apotheker.

    Maagpijn

    • Vermijd irriterende stoffen als alcohol, sinaasappels, koffie of koolzuurhoudende dranken.
    • Stop met roken, want door roken herstelt het slijmvlies van de maag zich minder snel.
    • Het drinken van warme melk kan de klachten soms verminderen.

    Misselijkheid en een opgeblazen gevoel

    • Drink geen koolzuurhoudende frisdrank.
    • Eet rustig.
    • Eet niet te vet.
    • Eet niet te veel.
    • Als medicijnen de misselijkheid veroorzaken, kijk dan in de bijsluiter of vraag aan de apotheek of u ze kunt innemen met wat voedsel.
  • Medicijnen

    Antacida
    Antacida zijn stoffen die het maagzuur binden en neutraliseren. Hierdoor neemt de overmaat aan maagzuur af en de pijn zal snel verminderen. Antacida worden vaak in combinatie met andere medicijnen gegeven.

    Voorbeelden zijn algeldraat, algeldraat met een magnesiumzout, aluminiumhydroxidemagnesiumcarbonaat, calciumcarbonaat, calciumcarbonaat met magnesiumsubcarbonaat, hydrotalciet, magnesiumoxide en magnesiumperoxide.

    Antacida kunnen ook worden gecombineerd met alginzuur. Alginezuur vormt een met een beschermde laag boven op de maaginhoud die de slokdarm beschermt tegen inwerking maagzuur. Een voorbeeld is alginezuur met zuurbindende carbonaten.

    H2-blokkers
    H2-blokkers verminderen de aanmaak van maagzuur. Daardoor verminderen klachten als maagpijn en/of zuurbranden. Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moeten worden gebruiken, kunnen gedurende langere tijd H2-blokkers worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er een maagzweer ontstaat. Voorbeelden zijn cimetidine, famotidine, nizatidine en ranitidine.

    Protonpompremmers
    Protonpompremmers verminderen de aanmaak van maagzuur. Daardoor verminderen klachten als maagpijn en/of zuurbranden. Ze werken sterker dan de hierboven beschreven H2-blokkers. Ook als er langdurig maagbeschadigende middelen moeten worden gebruiken, kan gedurende lange tijd een protonpompremmer worden voorgeschreven. Zo wordt voorkomen dat er een maagzweer ontstaat. Voorbeelden zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol.

    Domperidon
    Domperidon opent de doorgang van de maag naar de darmen en stimuleert de bewegingen van de maag en darmen. Hierdoor raakt de maag eerder leeg en komt het voedsel sneller in de darmen terecht en heeft u minder last misselijkheid.

    Erytromycine
    Artsen schrijven erytromycine in uitzonderingsgevallen voor bij een gestoorde lediging van de maag, als andere middelen niet voldoende helpen. Een bij-effect van erytromycine is dat het de beweging van het maagdarmkanaal stimuleert. Het kan de doorgang van het voedsel door maag en darmen verbeteren. Dit effect houdt dus geen verband met de werking tegen bacteriën.

    Kamille
    Kamille werkt licht ontstekingremmend en ontsmettend en heeft een licht ontspannend effect op maag en darmen, heeft een beschermend effect op het maagslijmvlies en vermindert spierkrampen. Kamillethee wordt soms gebruikt bij een maag die van streek is.

    Maagwandbeschermers
    Maagwandbeschermers vormen een beschermende laag op het slijmvlies van maag en darmen. Een voorbeeld is sucralfaat. Sucralfaat vormt samen met eiwitten in maag en darm een beschermende laag op beschadigingen in het maagslijmvlies. Hierdoor wordt de beschadiging beschermd tegen de inwerking van maagzuur. Het is geen middel van eerste keus.

Gerelateerde videos

Maagzuurremmers

Antacida.

Maagzuurremmers

Antacida.

Antacida.

Bekijk video

Maagklachten

Het maag-darmkanaal bestaat uit de mondholte, de keelholte, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Het is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en zorgt voor de…

Het maag-darmkanaal bestaat uit de mondholte, de keelholte, de slokdarm, de maag, de dunne darm en de dikke darm. Het is een onderdeel van het spijsverteringsstelsel en zorgt voor de verplaatsing van voedsel en vloeistoffen in en uit het lichaam.

Op het verbindingspunt van slokdarm en maag ligt een spier, de onderste slokdarmsluitspier. Deze opent zich om voedsel in de maag toe te laten, en sluit zich vervolgens weer. Hiermee wordt voorkomen dat voedsel en maagzuur in de slokdarm teruglopen.

Wanneer de druk in de maag te hoog is of wanneer de sluitspier niet goed functioneert, kan een deel van de inhoud van de maag in de slokdarm teruglopen. Hierdoor ontstaan de symptomen van gastro-oesofageale reflux.

Enkele van deze symptomen zijn brandend maagzuur, pijn op de borst, hoesten en je verslikken als je ligt. Ook kunnen astmasymptomen tijdens het slapen toenemen. Bepaalde symptomen van de aandoening kunnen door een dieet en verandering van levensstijl worden verlicht, maar in sommige gevallen zijn medicijnen of een operatie noodzakelijk.

Bekijk video