Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lichtovergevoeligheid

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Lichtovergevoeligheid of zonneallergie is een overgevoelige reactie van de huid op zonlicht. Zonlicht bestaat onder andere uit ultraviolet type A (UV-A) licht en ultraviolet type B (UV-B) licht. Waar UV-B-licht de grootste rol speelt bij zonnebrand, doet UV-A-licht dat bij de zonneallergie.

  Meestal ontstaat zonneallergie door gebruik van medicijnen, crèmes, cosmetica of contact met planten. Zonneallergie zonder andere oorzaak is zeldzaam.

  Zonneallergie komt het meest voor bij jonge vrouwen. De verschijnselen zijn in het algemeen het heftigst aan het eind van de lente en het begin van de zomer. Gedurende de zomer treedt gewenning op en zijn de verschijnselen milder of geheel afwezig.

 • Herkennen

  Er ontstaan enkele uren na het zonnen blaasjes, bultjes en roodheid van de aan de zon blootgestelde huid. Vaak heeft u jeuk. Ook kan uw huid droog worden en schilferen.

 • Zelf doen
  • Begin in de vroege zomer de huid geleidelijk bloot te stellen aan zonlicht. Begin met tien minuten per dag.
  • Er bestaan zonnefiltercrèmes die niet alleen tegen UV-B-licht maar ook tegen UV-A-licht beschermen. Draag beschermende luchtige kleding en een pet of hoed.
  • Als u medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts of dit lichtovergevoeligheid kan veroorzaken. Wellicht zijn er alternatieven. Na het stoppen van het medicijn of cosmetisch product verdwijnt de lichtovergevoeligheid vanzelf binnen enkele dagen tot weken.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 8 maart 2007.

 • Medicijnen

  Hydroxychloroquine
  Hydroxychloroquine remt ontstekingen. Hoe hydroxychloroquine precies werkt bij lichtovergevoeligheid is niet bekend. Meestal wordt het alleen gebruikt als de klachten ernstig zijn en alleen tijdens periodes dat u veel blootstaat aan de zon, bijvoorbeeld in de zomer.