Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lepra

Powered by: KNMP logo
  • Algemeen

    Lepra is een chronische infectieziekte door de leprabacterie. De infectie veroorzaakt eerst beschadiging van kleine zenuwtakjes in de huid en slijmvliezen. Deze zenuwtakjes regelen de bloedtoevoer naar de weefsels. Daarom gaat in een latere fase ook de huid kapot, net zoals de binnenkant van de neus, de zaadballen en de ogen.

  • Herkennen

    Lepra komt alleen in de tropen voor. De meeste mensen die met de bacterie besmet raken, krijgen geen lepra, omdat het afweersysteem de bacterie onschadelijk maakt. Bij verminderde weerstand kunt wel ziek worden.

    De lichte (zogenaamde tuberculoïde) vorm van lepra is niet besmettelijk en kunt u herkennen aan vlakke wittige huidgedeeltes die gevoelloos zijn. Bij de ernstigere vorm van lepra (lepromateuze vorm) ziet u kleine of grotere verdikkingen van verschillende afmeting en vorm op de huid. Op deze plekken verdwijnt de lichaamsbeharing, ook bij de wenkbrauwen en de oogwimpers. Door de gevoelloosheid van de handen en voeten ontstaan er wonden. Deze vorm kan wel besmettelijk zijn.

  • Zelf doen

    In het verleden werden leprapatiënten vaak afgezonderd in instellingen of koloniën. Isolatie is tegenwoordig niet noodzakelijk. Lepra is alleen besmettelijk in de onbehandelde ernstige vorm en ook bij die vorm wordt de ziekte niet gauw overgebracht op anderen. Als snel met de behandeling wordt begonnen, kunnen misvormingen worden voorkomen of herstellen.

    U kunt zelf niets doen om het beloop van de ziekte te beïnvloeden. Wel speelt een goede algehele conditie een rol bij het voorkómen van de ziekte. Als de ziekte is vastgesteld, kan de arts u met medicijnen behandelen.

    Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
    Laatst bijgewerkt: 26 november 2007.

  • Medicijnen

    Welke geneesmiddelen worden gebruikt bij lepra?

    Antilepramiddelen
    De behandeling van lepra bestaat uit een combinatie van verschillende antibiotica. Deze antibiotica doden de bacterie of zorgen voor afname van de groei van de lepra-bacterie. De behandeling zal langdurig moeten plaatsvinden. Voorbeeld is rifampicine.

    Thalidomide
    Thalidomide wordt toegepast bij lepra om de ontstoken huid te behandelen. Binnen twee dagen worden de rode bulten minder. Voor thalidomide gelden strenge regels voor het gebruik. Dit geneesmiddel kan alleen op verzoek van een arts door de apotheker worden besteld en afgeleverd.

    Prednisolon en ciclosporine
    Prednisolon wordt gebruikt bij opvlammingen van ontstekingen bij lepra, met verschijnselen aan huid en zenuwen. Wanneer het onvoldoende helpt, kan de arts ciclosporine voorschrijven.