Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Gehoorgangoorontsteking

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de uitwendige gehoorgang ontstoken. Deze loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Die huid wordt beschermd door oorsmeer, dat zuur en vettig is.

  Vocht (zwemmen), oorpeuteren, reinigen van het oor (wattenstokjes of lucifers), en cosmetische producten (shampoo, zeep, haarspray) kunnen de huid in de gehoorgang irriteren. Als de huid geïrriteerd raakt, kan een ontsteking ontstaan. Ook het dragen van een oortelefoon of gehoorapparaat kan de gehoorgang irriteren. Een smalle gehoorgang geeft meer kans op een ontsteking.

  Bij ziekten als eczeem, psoriasis of (contact) allergie komt een ontsteking van de gehoorgang vaker voor. In het algemeen is een bacterie- of schimmelinfectie de oorzaak. Meestal is een gehoorgangontsteking na een of twee weken over.

 • Herkennen

  De gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel. De huid schilfert, scheidt vocht af of is gezwollen. Hierdoor kunt u tijdelijk minder goed horen.

 • Zelf doen
  • Peuter nooit in uw oor.
  • Maak uw oren nooit van binnen schoon. De gehoorgang reinigt zich vanzelf.
  • Laat na het zwemmen of douchen het water uit de gehoorgang lopen: houd uw hoofd scheef en schud het. Heeft u na het zwemmen vaak last, bescherm uw oor dan met een watje met vaseline of met een oordopje.
  • Heeft u een gehoorapparaat, laat de audicien dan controleren of het goed past.

  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over ontsteking van de uitwendige gehoorgang.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 15 november 2005.

 • Medicijnen

  Aluminiumacetotartraat in het oor
  Aluminiumacetotartraat werkt indrogend, verkoelend en vermindert de jeuk. Bovendien maakt het de gehoorgang zuurder, waardoor ze de groei remmen van bacteriën die een ontsteking veroorzaken. De ontstekingsverschijnselen zullen verminderen.

  Azijnzuur in het oor
  Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken.

  Azijnzuur in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
  Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Bijnierschorshormenen verminderen ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Voorbeelden zijn azijnzuur met triamcinolonacetonide en azijnzuur met hydrocortison.

  Antibiotica in het oor
  Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. De pijn en de jeuk zal verminderen. Voorbeelden zijn polymyxine B, benzylpenicilline en ofloxacine.

  Antibiotica in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
  Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. Bijnierschorshormonen remmen de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. Een voorbeeld is dexamethason in combinatie met framycetine en gramicidine.

  Lidocaïne in het oor
  Lidocaïne-oordruppels verdoven de gehoorgang. Het pijnstillende effect van deze druppels is matig.

  Flucloxacilline om in te nemen
  Flucloxacilline is een antibioticum. Het doodt een aantal soorten bacteriën. Het vermindert de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. De arts kan u dit middel voorschrijven, als u bij de gehoorgangontsteking ook last heeft van koorts en zich erg ziek voelt.