Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Alvleesklierziekten

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Het pancreas (= alvleesklier) is een orgaan dat boven in de buik ligt in de buurt van de maag. Het is net als de lever een orgaan dat verschillende stoffen aanmaakt, zoals hormonen (onder andere insuline), een stof om het maagzuur te neutraliseren (bicarbonaat) en andere verteringsstoffen.

  Twee soorten ontstekingen van het pancreas komen voor: acute pancreatitis en chronische pancreatitis. Verder kunnen gezwellen ontstaan in de alvleesklier.

 • Herkennen

  De acute vorm wordt vaak door alcohol veroorzaakt, maar soms ook door galstenen. U heeft hevige bovenbuikklachten en algehele ziekteverschijnselen, zoals koorts, misselijkheid en braken.

  Bij de chronische vorm kunt u over een langere periode milde klachten hebben van zeurende pijn in de bovenbuik. Het kan ook dat u juist steeds terugkerende korte periodes heeft van hevige pijn die spontaan weer afneemt.

  Als de werking van het pancreas door één of meer ontstekingen ernstig is aangetast, krijgt u vrijwel altijd suikerziekte. Ook kunt u vettige diarree krijgen door een tekort aan verteringsstoffen.

 • Zelf doen

  Omdat niet alle oorzaken van een alvleesklierontsteking precies bekend zijn, is er weinig dat u kunt doen om zo’n ontsteking te voorkomen. Matig alcoholgebruik (niet meer dan 2 glazen per dag) en gezonde voeding kunnen zeker bijdragen aan het voorkómen.

  Als u ooit een pancreatitis heeft gehad, wordt geadviseerd alcohol voor de rest van uw leven te vermijden.

  Bij een acute aanval kunnen pijnstillers helpen; neem verder contact op met uw huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 29 november 2007.

 • Medicijnen

  Pancreasenzymen
  Pancreasenzymen zijn nodig voor de vertering van voedsel. Wanneer de alvleesklier (pancreas) te weinig of geen pancreasenzymen aanmaakt, moeten deze worden aangevuld. Ze moeten bij elke maaltijd en bij elk tussendoortje worden ingenomen.

  Diazoxide
  Bij te veel aan insuline ten gevolge van een alvleesklierziekte, kan de arts diazoxide voorschrijven. Het remt de aanmaak van insuline door de alvleesklier. De hoeveelheid glucose in het bloed neemt toe en de verschijnselen van de hypo verdwijnen.

  Octreotide
  Bij te veel aan insuline of glucagon ten gevolge van een alvleesklierziekte, kan de arts octreotide voorschrijven. Octreotide remt de aanmaak van insuline en van glucagon en kan daardoor bepaalde verschijnselen verminderen.