Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Abnormaal vaginaal bloedverlies

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Als de menstruatie erg onregelmatig is of als u erg hevig vloeit, spreekt men van abnormaal vaginaal bloedverlies. Dit komt veel voor. Vooral in de jaren na de eerste menstruatie en in de jaren voor de overgang is de menstruatie vaak onregelmatig en/of heviger. Ook in de jaren hiertussen kan de menstruatie veranderen. Vaak is dit tijdelijk: in de meeste gevallen herstelt het spontaan.

  Abnormaal vaginaal bloedverlies ontstaat meestal door een hormonale ontregeling: het evenwicht tussen de vrouwelijke hormonen (oestrogenen en progestagenen) is verstoord. Dit kan geen kwaad. Veel sporten, afvallen, gewichtstoename of oververmoeidheid kunnen het hormonale evenwicht verstoren, net als een spannende situatie of een ingrijpende gebeurtenis.

  Abnormaal bloedverlies kan ook ontstaan door vleesbomen in de baarmoeder, ook wel myomen genoemd. Vleesbomen geven meestal heviger menstruaties dan normaal.

  Door overvloedig vaginaal bloedverlies kan bloedarmoede ontstaan; dit gebeurt meestal pas na maanden.

 • Herkennen

  U heeft tijdens de menstruatie meer vaginaal bloedverlies dan u gewend bent, of u heeft onregelmatig vaginaal bloedverlies. Soms heeft u wat meer pijn dan anders.

 • Zelf doen

  Probeer te bedenken wat de oorzaak zou kunnen zijn van de verandering. Als de menstruatie erg onregelmatig is, of als u erg hevig vloeit, neem dan contact op met uw huisarts.

  Neem ook contact op met uw huisarts bij vaginaal bloedverlies in de menopauze overgang.

  Klik hier voor meer informatie in de patiƫntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over vaginaal bloedverlies na de overgang.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 september 2005. • Medicijnen

  Progestageenhormonen
  Progesteron is een natuurlijk vrouwelijk geslachtshormoon. Progestageenhormonen hebben ongeveer dezelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het regelt samen met oestrogeenhormonen de menstruatiecyclus.

  Het hormoon kan een onregelmatige cyclus regelmatig maken en overvloedig bloedverlies verminderen. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie. Voorbeelden zijn dydrogesteron, lynestrenol, medroxyprogesteron en norethisteron.

  Anticonceptiepil
  Behalve het voorkomen van zwangerschap kan de anticonceptiepil ook worden gebruikt om onregelmatige menstruaties te reguleren en overvloedig bloedverlies tijdens de menstruatie te verminderen. De bloeding die in de stopdagen van de pil ontstaat, is geen echte menstruatie maar een onttrekkingsbloeding doordat de hoeveelheid hormonen in uw lichaam afneemt. De bloeding is minder heftig, korter en minder pijnlijk dan een gewone menstruatie.

  Er zijn verschillende soorten anticonceptiepillen, zie hiervoor Voorkomen van zwangerschap. Bij abnormaal vaginaal bloedverlies wordt meestal de eenfase combinatiepil, lichte sub-50-pil gebruikt.

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd, verminderen behalve de pijn ook de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie met ongeveer een kwart. Voorbeelden zijn ibuprofen en naproxen.

  Menopauzepreparaten
  Menopauzepreparaten bevatten een oestrogeenhormoon en een progestageenhormoon. In de periode voorafgaand aan de menopauze kan de menstruatie onregelmatig zijn, heviger zijn en langer duren.

  Menopauzepreparaten regelen een onregelmatige cyclus in de periode vlak voor de menopauze en verminderen overvloedig bloedverlies. Voorbeelden zijn Kliogest en Activelle.

  Oxytocine
  Oxytocine is een lichaamseigen hormoon en wordt gebruikt om bloedverlies te voorkomen na een bevalling of een keizersnede. Oxytocine zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt. Hierdoor kan het bloeden worden gestopt.

  Carbetocine
  Carbetocine lijkt op het een lichaamseigen hormoon oxytocine en werkt op dezelfde manier. Het zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt, waardoor het bloeden stopt.

  Tranexaminezuur
  Tranexaminezuur kan overvloedige bloedverlies verminderen. Het voorkomt dat bloedstolsels oplossen. Hierdoor zal de bloeding minder worden.