Zyvoxid

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Zyvoxid

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Zyvoxid is linezolid.

  Linezolid is een antibioticum. Het remt de groei van veel soorten bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals longontsteking, tuberculose en huidinfecties, zoals wondroos.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree. De diarree kan ontstaan door verstoring van de soorten bacteriën in de darmen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met zware buikkrampen. Zeer zelden kan er namelijk een ernstige diarree en darmontsteking ontstaan. Als dit optreedt, is het meestal binnen zes dagen na begin van de behandeling.
  • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Deze bijwerking komt voor bij inname via de mond en niet bij gebruik als infuus. De bijwerking ontstaat doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën verstoort. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
  • Metaalachtige smaak.
  • Hoofdpijn.

  Zeer zelden

  • Pijn rond de plaats van de naald (bij toediening als infuus).
  • Klachten in de mond: ontstoken gezwollen tong, ontstoken tandvlees, droge mond, dorst, tandverkleuring, verkleuring van de tong (vooral na drinken van groene thee).
  • Verstopping, buikpijn, oprispingen. Neem contact met uw arts bij ernstige buikpijn.
  • Griepachtige verschijnselen, zoals koude rillingen, koorts en vermoeidheid.
  • Huidklachten, zoals eczeem, jeuk, huiduitslag en galbulten.
  • Haaruitval.
  • Verhoging van de bloeddruk. Deze bijwerking treedt vooral op als u tyraminerijk voedsel of drank nuttigt. Tyraminerijk voedsel en drank zijn bijvoorbeeld oude gerijpte kaas, camembert, brie, biergist, marmite, witbier, zware bieren zoals Belgisch bier en tapbier, champagne en chiantiwijn. U mag hier kleine hoeveelheden van eten of drinken. Overleg hierover met uw diëtist. Uw diëtist kunt u een compleet voedingsadvies geven.
  • Oorsuizen, duizeligheid en slapeloosheid.
  • Ontstoken vagina, waardoor irritatie en jeuk kunnen ontstaan, soms met afscheiding. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
  • Angio-oedeem: een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Vaak is dit een overgevoeligheidsreactie. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor linezolid. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden, bij gebruik langer dan enkele weken

  • Bloedafwijkingen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt kan dat duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts. Bij een behandeling van meer dan twee weken zal uw arts uw bloed wekelijks op deze bijwerking controleren.
  • Zenuwaandoeningen, vooral van de ogen. Raadpleeg uw arts meteen als u opeens minder scherp of wazig ziet, kleuren anders waarneemt, of wanneer gedeeltes van uw gezichtsveld wegvallen. Ook de huidzenuwen kunnen zijn verstoord, waardoor u minder voelt of juist kriebelingen en tintelingen. Raadpleeg ook dan uw arts.
  • Hartkloppingen of een onregelmatige hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Tabletten innemen met een half glas water.
  • Het infuus wordt klaargemaakt door een verpleegkundige of arts.

  Wanneer?
  U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur tien tot veertien dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer, dit betekent nog niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

 • Vergeten

  De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis.

  Neem de vergeten dosis dan zo snel mogelijk in en neem de volgende dosis 12 uur daarna. Houd dus de 12 uur tussentijd tussen elke dosering.

 • Verboden

  autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  Nee, u mag niet veel tyraminerijk voedsel of drank nuttigen. U kunt hoge bloeddruk krijgen. Tyraminerijk voedsel of drank is bijvoorbeeld oude gerijpte kaas, camembert, brie, biergist, marmite, witbier, zware bieren zoals Belgisch bier en tapbier, champagne en chiantiwijn. U mag wel kleine hoeveelheden eten of drinken. Overleg hierover met uw diëtist. Uw diëtist kunt u een compleet voedingsadvies geven.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De instelling van de bloedverdunners acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar) kan ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u linezolid gebruikt of heeft gebruikt.
  • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en linezolid zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • Medicijnen tegen depressie citalopram, escitalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline en venlafaxine. In combinatie met linezolid is er een kleine kans op een ernstige bijwerking, het serotoninesyndroom. U kunt dan last krijgen van trillen, beven, bewegingsdrang, spiertrekkingen, opgewondenheid, verwardheid, angst, koorts, zweten, versnelde hartslag en een verminderd bewustzijn. Sommige van deze bijwerkingen kunnen ook bij uw ziekte horen of vanzelf weer weg gaan. Wanneer u last krijgt van een combinatie van ten minste vier van de bovengenoemde bijwerkingen, moet u contact opnemen met uw huisarts. Vertel ook aan mensen uit uw naaste omgeving dat u last kunt krijgen van deze bijwerkingen, omdat u dit zelf niet altijd merkt.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u tijdelijk de melk afkolven en weggooien.

 • Stoppen

  Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Linezolid is sinds 2000 internationaal op de markt. Het is onder de merknaam Zyvoxid op recept verkrijgbaar in tabletten en als infuus.

Laatst gewijzigd op: 26 juni 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Zyvoxid? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen