Zinnat

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Zinnat

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Zinnat
  De werkzame stof in Zinnat is cefuroxim.

  Cefuroxim behoort tot de cefalosporine-antibiotica. Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals gonorroe, hersenvliesontsteking, luchtweginfecties (onder andere bronchitis, longontsteking, keelpijn door een keelontsteking en bijholteontsteking), middenoorontsteking, blaasontsteking, huidinfecties, de ziekte van Lyme en cystische fibrose.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid en braken. De diarree kan ook nog optreden enkele weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen enkele dagen over. Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.
  • Hoofdpijn.

  Zelden, alleen bij injectie of infuus

  • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. De injectievloeistof bevat behalve cefuroxim vaak ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.
  • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat, waar de injectie of infuus is gegeven. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats. Om de kans hierop te verkleinen zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven, maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn gedurende bijvoorbeeld een half uur met een infuus te krijgen.

  Zeer zelden

  • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus. Het betreft meestal een Candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat doordat het normale evenwicht tussen schimmels en bacteriën is verstoord. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Koorts en duizeligheid.
  • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
   In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen, koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Stop dan het gebruik en raadpleeg meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
   Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum een allergische reactie, begin dan niet meteen met de kuur maar raadpleeg eerst uw arts.
   Bent u overgevoelig voor cefuroxim, dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet 'kruisovergevoeligheid'). Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cefuroxim. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Nierbeschadiging. Raadpleeg uw arts als u binnen enkele dagen in gewicht toeneemt of als u dikke enkels of onderbenen krijgt.
  • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik, een gele verkleuring van de ogen, ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine moet u de arts waarschuwen.
  • Aandoening van de hersenen. U merkt dit aan veranderd bewustzijn, onrust, verwardheid of slaperigheid, neerslachtigheid of algehele zwakte. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
   Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die injecties met een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

  Zeer zelden (bij toepassing tegen ziekte van Lyme)

  • Lusteloosheid, koorts, hoofdpijn, zweten, spierstijfheid en verergering van de klachten van ziekte van Lyme. Dit treedt vaak enkele uren na starten van de behandeling op, maar kan ook later voorkomen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Tabletten: de tabletten zijn voorzien van een beschermend laagje, de werkzame stof smaakt namelijk erg vies. Neem de tabletten daarom in hun geheel in, zonder te kauwen.
  • Drank: goed omschudden voor gebruik. Meet de benodigde hoeveelheid af met het bijgeleverde maatlepeltje.
  • Injectie of infuus: deze zal een arts of verpleegkundige toedienen in het ziekenhuis.

  Wanneer?
  Neem de tabletten of de drank tijdens het eten in. De tabletten mag u ook vlak na het eten nemen. Op een volle maag wordt het namelijk beter opgenomen in het lichaam.

  Hoe lang?
  Cefuroxim gebruikt u meestal als een kuur. Hoe lang de kuur duurt hangt af van de aandoening waarvoor u dit medicijn gebruikt.

  • Bij gonorroe duurt de kuur 1 dag. Namelijk een eenmalige injectie of 2 keer de tabletten met 6 uur ertussen.
  • Bij de ziekte van Lyme duurt de kuur 20 dagen.
  • Bij alle overige infecties duurt de kuur meestal 5 tot 10 dagen.

  Hou er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

 • Vergeten

  Wanneer u dit medicijn 2 keer per dag gedurende meerdere dagen gebruikt: Neem de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in, tenzij het minder dan 4 uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

  De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

  Moet u van dit medicijn 2 keer een dosis nemen met 6 uur tussentijd en bent u te laat? Neem de dosis dan alsnog zo snel mogelijk in en raadpleeg uw arts of apotheker.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antibiotica van het tetracycline-type (zoals doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze antibiotica en cefuroxim werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed worden bestreden.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Cefuroxim kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt. Deze wisselwerking geldt alleen als u cefuroxim meerdere dagen achter elkaar gebruikt. Een eendaagse kuur heeft geen invloed op de bloedstolling.
  • De capsules met buiktyfusvaccin worden door cefuroxim onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen tussen toediening van de verschillende medicijnen zit. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

  Alleen bij de tabletten en de drank (dus niet bij de injecties en infusen)

  • Medicijnen tegen overmatig maagzuur. Bij gelijktijdig gebruik verminderen deze medicijnen de werking van cefuroxim.
   • Gebruikt u een maagzuurbinder (antacidum)? Overleg hierover met uw arts. Mogelijk mag u tijdens de kuur stoppen met de maagzuurbinder. Of misschien krijgt u een ander antibioticum. U kunt ook cefuroxim minstens 2 uur vóór de maagzuurbinder innemen of 4 uur na de maagzuurbinder.
   • Gebruikt u een maagzuurremmer (H2-blokker zoals ranitidine, cimetidine of famotidine of een protonpompremmer zoals omeprazol, pantoprazol of lansoprazol)? Deze medicijnen mag u niet samen met cefuroxim gebruiken. Overleg met uw arts.
  • Didanosine drank. Dit medicijn bevat ook een maagzuurbinder. Neem cefuroxim ten minste 2 uur voor de drank in of 4 uur na de drank. Capsules met didanosine hebben deze wisselwerking niet, ze bevatten geen maagzuurneutraliserend medicijn.
  • Lanthaancarbonaat, een medicijn dat wordt toegepast bij nierdialysepatiënten. Dit medicijn vermindert de opname van cefuroxim in het lichaam. Neem cefuroxim minimaal 2 uur voor lanthaancarbonaat of 4 uur na lanthaancarbanaat.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

 • Stoppen

  Als u te vroeg stopt zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Cefuroxim is sinds 1977 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Zinnat in tabletten en drank, onder de merknaam Aprokam als injecties, en als het merkloze Cefuroxim in injecties en infusen.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Zinnat? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen