Vancomycine

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Vancomycine

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Vancomycine is vancomycine.

  Vancomycine is een antibioticum. Het doodt verschillende soorten bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals longontsteking, huidinfecties, zoals wondroos, en een zeldzame vorm van diarree.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Het maakt daarbij uit of u het middel via de mond of als infuus krijgt.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn pijn op de plaats van de naald, schimmel- of gistinfecties, overgevoeligheid en nierbeschadiging.

  Zelden

  • Pijn rond de plaats van de naald (bij toediening als infuus).
  • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Deze bijwerking komt voor bij inname via de mond en niet bij gebruik als infuus. De bijwerking ontstaat doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën verstoort. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit komt vooral voor bij toediening in het bloed (infuus) en maar zeer zelden bij inname via de mond. U merkt de overgevoeligheid aan huiduitslag, roodheid, jeuk en koorts. Een oorzaak kan zijn dat het infuus te snel wordt toegediend. Raadpleeg bij deze verschijnselen daarom de arts of verpleegkundige. Geef ook aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor vancomycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit, of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.
  • Nierbeschadiging. Dit komt zeer zelden voor bij langdurige toepassing als infuus.

  Zeer zelden

  • Misselijkheid.
  • Oorsuizen, wat uiteindelijk kan leiden tot verslechtering van het gehoor. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van oorsuizen. Overleg met uw arts als uw gehoor voor de behandeling al slecht is, u heeft dan meer kans op deze bijwerking.
  • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. Als u ineens koorts, keelpijn, blaasjes in de mond of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Capsules innemen met een half glas water.
  • Het infuus wordt klaargemaakt door een verpleegkundige of arts.

  Wanneer?
  Voorkomen van infectie van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen (endocarditis): vanaf ongeveer twee uur voor de operatie krijgt u een infuus met vancomycine.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie.

  • Capsules: normaal gesproken, duurt een kuur bij een darminfectie drie tot tien dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.
  • Een infuus ter voorkoming van een infectie, voorafgaand aan een operatie, duurt meestal een tot twee uur.
  • Een infuus voor de behandeling van een infectie duurt meestal meerdere weken.
 • Vergeten

  Capsules: u gebruikt dit middel drie tot vier keer per dag: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan twee uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin (Vivotif) onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en vancomycine zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • De bloedverdunners acenocoumarol (Sintrom) en fenprocoumon (Marcoumar). De instelling op de bloedverdunner kan ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u dit antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kunt u tijdelijk de melk afkolven en weggooien.

 • Stoppen

  Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Vancomycine is sinds 1955 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Vancocin CP en als het merkloze Vancomycine. Het is te verkrijgen in capsules en infuusvloeistoffen.

Laatst gewijzigd op: 17 juni 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Vancomycine? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen