Tuberculosevaccin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Tuberculosevaccin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Tuberculosevaccin
  Tuberculosevaccin bevat als werkzame stof BCG-vaccin.

  Het BCG-vaccin bevat verzwakte bacteriën van de stam Bacillus Calmette-Guérin (BCG). Het beschermt tegen infecties met tuberkel-bacteriën en daardoor ook tegen tuberculose (tbc).

  Het wordt gegeven als vaccinatie aan reizigers naar landen waar deze infectieziekten vaker voorkomen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Enkele dagen na de inenting kan op de plaats van injectie een rode, verharde plek ontstaan. Hier kan wat vocht uitkomen. De plek wordt na verloop van tijd minder en verandert in een litteken. Een enkele keer kan de plek gaan zweren. Neem dan contact op met uw arts. Plak geen pleister op de injectieplaats.

  Zelden

  • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u de volgende vaccinatie zittend of liggend kunt krijgen.

  Zeer zelden

  • Hoofdpijn en koorts.
  • Gezwollen lymfeklieren
  • in de hals of oksels. Zeer zelden kan de klier hierdoor ontsteken. Hij wordt dan zeer pijnlijk. Neem dan contact op met uw arts.
  • Stuipen, soms met koorts. Neem direct contact op met een arts.
  • Huiduitslag. Neem dan contact op met uw arts.
  • Verschijnselen van een infectie, zoals koorts, spierpijn, lamlendig gevoel, benauwdheid, botpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid. Waarschuw dan uw arts.
  • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid,opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  De arts of verpleegkundige spuit de injectievloeistof langzaam in de huid van de bovenarm.

  Wanneer?

  • Houd er rekening mee dat de inenting pas na ongeveer 6 weken voldoende werkt. Het beschermt dan overigens niet volledig.
  • Laat u dus bij voorkeur minimaal 6 weken voor vertrek naar een risicoland inenten.

  Heeft u hoge koorts op het moment van injectie, bijvoorbeeld door een infectie? Stel de vaccinatie dan indien mogelijk uit tot u weer beter bent. De koorts kan namelijk verergeren.

 • Vergeten

  Laat de inenting dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit vaccin heeft wisselwerkingen met andere medicijnen.

  In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Bijnierschorshormonenom in te nemen, zoals prednison en dexamethason, Als u deze medicijnen gebruikt kan dit vaccin een ernstige infectie veroorzaken. Overleg hierover met uw arts of apotheker. Dit geldt niet voor bijnierschorshormonen die een eigen tekort moeten aanvullen, zoals gebruikt bij de ziekte van Addison of Cushing.
  • Afweeronderdrukkende medicijnen, zoals methotrexaat en azathioprine en medicijnen tegen kanker. Als u deze medicijnen gebruikt kan dit vaccin ernstige infectie veroorzaken. Overleg hierover met uw arts of apotheker.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Zorg dat u binnen drie maanden na de inenting niet zwanger wordt en laat u niet vaccineren als u zwanger bent. Het vaccin kan schadelijk zijn voor de baby, vooral aan het begin van een zwangerschap. Realiseer u echter dat tuberculose waar het tegen beschermt ook schadelijk kan zijn. Weeg daarom samen met uw arts of apotheker de risico’s tegen elkaar.

  Borstvoeding

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Handelsinformatie

  BCG-vaccin is sinds 1961 internationaal op de markt. Het vaccin is op recept verkrijgbaar onder de merknaam BCG-vaccin SSI en wordt ook wel tuberculosevaccin genoemd.

Laatst gewijzigd op: 09 december 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Tuberculosevaccin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen