Synapause-E3 vaginale crème

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Synapause-E3 vaginale crème

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Synapause-E3 vaginale crème
  De werkzame stof in Synapause-E3 vaginale crème is estriol.

  Estriol is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een oestrogeenhormoon. Het wordt voornamelijk in de eierstokken aangemaakt. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus. Bovendien houden oestrogeenhormonen de botten stevig.

  Artsen schrijven dit middel voor bij overgangsklachten en blaasontsteking.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden, in het begin van de behandeling

  • Plaatselijke irritatie en jeuk. Gaat dit na enkele dagen niet over, raadpleeg dan uw arts.

  Zeer zelden

  • Afscheiding of bloeding uit de vagina. Raadpleeg in dit geval uw arts. Deze zal beoordelen of de klachten het gevolg zijn van een infectie of van een andere aandoening.

  Zeer zelden, doordat estriol uit de vaginale crème of ovule ook voor een klein deel in de rest van het lichaam terechtkomt

  • Pijnlijke of gespannen borsten. Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Zo niet, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u minder hoge dosering moet gebruiken.
  • Als u endometriose heeft, kunt u hier meer last van krijgen. Bij endometriose groeit het slijmvlies dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt op plaatsen buiten de baarmoeder. Neem contact op met uw arts als u meer of langduriger endometrioseklachten heeft, zoals buikpijn en menstruatiepijn.
  • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dat gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste Hulp dienst.
  • Verhoging van een bepaald soort vetten, triglyceriden, in het bloed. Als u al een te hoog vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren. Indien mogelijk, zal uw arts eventueel de dosering aanpassen of een ander medicijn of andere toedieningsvorm (bijvoorbeeld een pleister) aan u voorschrijven.

  Zeer zelden, bij gebruik langer dan een half tot één jaar
  De kans op onderstaande bijwerkingen is groter naarmate u dit medicijn langer gebruikt. Daarom is het belangrijk ieder half jaar met uw arts te overleggen of het gebruik van dit medicijn nog nodig is. Als u stopt met het medicijn daalt de kans op deze bijwerkingen weer.

  • Borstkanker. Hoewel slechts heel weinig estriol uit de vaginale crème of ovule in het bloed wordt opgenomen, neemt de kans op borstkanker toch een heel klein beetje toe. Bij vrouwen die borstkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u bij sommige vormen van borstkanker, wanneer is aangetoond dat de tumor ongevoelig is voor hormonen, dit middel wel gebruiken.
  • Bij vrouwen die baarmoederkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u in sommige gevallen dit middel wel gebruiken, in combinatie met een progestageenhormoon.
  • Leveraandoeningen en galstenen. De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
  • Dementie bij vrouwen ouder dan 65 jaar.
  • Hart- en vaatziekten, zoals hartinfarct of herseninfarct (beroerte).

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Vaginale ovule. De ovule diep in de vagina inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen.
  • Vaginale crème. De vaginale crème wordt geleverd met een speciale applicator. Hiermee kunt u de crème diep in de vagina inbrengen. Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met de crème gevulde applicator diep in de vagina. Druk dan de applicator leeg. Na gebruik de applicator met lauw water en zeep wassen en goed naspoelen met water.

  Wanneer?
  Estriol in de vagina kunt u het beste ‘s avonds voor het naar bed gaan inbrengen. Als u het middel twee keer per week gebruikt, is het handig om hiervoor twee vaste dagen per week te kiezen, bijvoorbeeld maandag en donderdag. U vergeet dan minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  De arts schrijft het de eerste keer meestal voor een periode van twee weken dagelijks voor. Daarna kunt u meestal toe met een gebruik van twee keer per week. Gebruik dit medicijn bij voorkeur niet langer dan een of twee jaar. Probeer na drie tot zes maanden te stoppen om na te gaan of uw klachten over zijn. Als de klachten terugkeren, kunt u in overleg met uw arts de behandeling weer voortzetten.

 • Vergeten

  Gebruikt u de vaginale ovule of crème elke dag?
  Mocht u 's avonds het medicijn vergeten zijn, dan kunt u deze de volgende ochtend inbrengen. Komt u er pas later achter, sla hem dan over. Breng geen dubbele dosering in.

  Gebruikt u de vaginale ovule of crème twee keer per week?
  Mocht u ‘s avonds het medicijn vergeten zijn, dan kunt u het beste de volgende avond de gemiste dosis alsnog inbrengen.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Als u niet zeker weet of u nog zwanger kunt worden, moet u extra maatregelen nemen, bijvoorbeeld door ook condooms te gebruiken. Raadpleeg daarover uw arts.

  Als uw laatste menstruatie meer dan één jaar geleden was, zijn extra maatregelen waarschijnlijk niet meer nodig.

  Borstvoeding
  Dit medicijn wordt meestal alleen gebruikt door vrouwen die niet meer zwanger kunnen worden, dus geen borstvoeding geven. Geeft u toch borstvoeding? Dit medicijn komt in de moedermelk terecht. De hoeveelheid is echter uiterst gering en schadelijke effecten voor de zuigeling zijn er waarschijnlijk niet.

  Een groter probleem is echter dat het oestrogeenhormoon de borstvoeding laat teruglopen. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  U kunt met dit middel stoppen wanneer u wilt. Als u stopt kunnen de klachten terugkeren. In dat geval kunt u in overleg met uw arts de behandeling weer drie maanden voortzetten.

 • Handelsinformatie

  Estriol is sinds 1946 internationaal op de markt. Voor plaatselijke toepassing in de vagina is er een vaginale zetpil (ovule) en een vaginale crème onder de naam Synapause-E3 op recept verkrijgbaar.

  Estriol is ook verkrijgbaar in tabletten onder de naam Synapause-E3. Deze tekst gaat uitsluitend over estriol vaginale ovule en crème.

Laatst gewijzigd op: 25 januari 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Synapause-E3 vaginale crème? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen