Rocephin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Rocephin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Rocephin
  De werkzame stof in Rocephin is ceftriaxon.

  Ceftriaxon behoort tot de cefalosporine-antibiotica. Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals gonorroe, hersenvliesontsteking, longontsteking, blaasontsteking, huidinfecties, ziekte van Lyme en syfilis.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid en braken. De diarree kan ook nog optreden enkele weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen enkele dagen over. Zeer zelden ontstaat een ernstige vorm van diarree. Neem contact op met uw arts als u meermalen per dag waterdunne ontlasting heeft en daarbij ook moet overgeven en koorts heeft.
  • Ontsteking van de tong en het mondslijmvlies. U merkt dit aan een vuurrode kleur van het slijmvlies en een pijnlijke tong. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn.
  • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen. Bij gebruik langer dan 2 weken zal uw arts regelmatig uw bloed controleren op eventuele afwijkingen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
   In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan blaren op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen, koorts, opgezwollen mond, tong, keel of gezicht, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Raadpleeg dan meteen een arts of Eerste-Hulpdienst.
   Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum een allergische reactie, Raadpleeg dan eerst uw arts.
   Bent u overgevoelig voor ceftriaxon, dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicillinetype (dit heet 'kruisovergevoeligheid').
   Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor ceftriaxon. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden

  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat, waar het infuus is aangelegd. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats. Om de kans hierop te verkleinen zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven, maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn gedurende bijvoorbeeld een half uur met een infuus te krijgen.
  • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. De injectievloeistof bevat behalve ceftriaxon soms ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.
  • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus. Het betreft meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat doordat het normale evenwicht tussen schimmels en bacteriën is verstoord. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Koorts, zwak gevoel, grieperigheid. Raadpleeg uw arts bij hoge koorts of erg ziek zijn.
  • Galstenen of nierstenen, vooral als u een hoge dosering gebruikt. Zeer zelden ontstaat hierbij koliekpijn. De stenen verdwijnen weer vanzelf als de kuur is gestopt.
  • Nierbeschadiging. Raadpleeg uw arts als u binnen enkele dagen in gewicht toeneemt,als u dikke enkels of onderbenen krijgt of als u niet meer plast.
  • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik, een gele verkleuring van de ogen, ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine moet u de arts waarschuwen.
  • Ontsteking van de alvleesklier of maag- of darmbloedingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik of bloed in de ontlasting moet u direct een arts waarschuwen.
  • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Injectie in de spier: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof meestal in de bilspier injecteren.
  • Injectie in de ader: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof langzaam in 2 tot 4 minuten in de ader injecteren.
  • Via een infuus: een infuus duurt meestal minimaal 30 minuten.

  Hoelang?
  Ceftriaxon gebruikt u meestal als een kuur. Hoelang de kuur duurt hangt af van de aandoening waarvoor u het medicijn gebruikt.

  • Bij gonorroe duurt de kuur 1 dag.
  • Bij syfilis duurt de kuur 10 dagen.
  • Bij de Lyme-ziekte duurt de kuur 2 weken.
  • Bij alle overige infecties duurt de kuur meestal 1 tot 2 weken.

  Hou er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

 • Vergeten

  Het is belangrijk de kuur af te maken. Indien uw arts of (wijk)verpleegkundige niet op tijd komt voor de injectie of het infuus, neem dan zo snel mogelijk contact met hen op.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antibiotica van het tetracycline-type (zoals doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze antibiotica en ceftriaxon werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed worden bestreden.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Ceftriaxon kan de bloedstolling ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt. Deze wisselwerking geldt alleen als u ceftriaxon meerdere dagen achter elkaar gebruikt. Een eendaagse kuur heeft geen invloed op de bloedstolling.
  • De capsules met buiktyfusvaccin worden door ceftriaxon onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen tussen toediening van de verschillende medicijnen zit. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • Sommige infusen waar calcium (kalk) in zit, kunnen bijwerkingen geven in combinatie met ceftriaxon. Ze mogen niet samen gegeven worden. Overleg met uw arts

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven, zoals cefaclor, cefalexine of cefuroxim. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Meestal zult u (tijdelijk) moeten overstappen op cefaclor, cefalexine of cefuroxim. Van deze medicijnen is namelijk wel bekend dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor de baby.

 • Stoppen

  Als u te vroeg stopt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Ceftriaxon is sinds 1983 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Rocephin en het merkloze Ceftriaxon in injectievloeistof voor injectie in de spier en voor toediening in een ader, en als infuus.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Rocephin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen