Pyrazinamide

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Pyrazinamide

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Pyrazinamide
  Het werkzame bestanddeel in Pyrazinamide is pyrazinamide.

  Pyrazinamide is een tuberculose-antibioticum. Tuberculose-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën

  Artsen schrijven het voor bij tuberculose (tbc).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals maagpijn, misselijkheid, buikpijn en braken. Bij maagklachten kunt u het medicijn het best na het eten innemen. Ook een gebrek aan eetlust komt voor.
  • Spierpijn en gewrichtspijn. Raadpleeg uw arts als u hier te veel last van heeft.
  • Als u aanleg voor jicht heeft: u kunt sneller last krijgen van een jichtaanval. Dit komt omdat pyrazinamide het urinezuurgehalte in het bloed laat stijgen. Hierdoor ontstaan urinezuurkristallen in gewrichten, wat jicht tot gevolg heeft.

  Zeer zelden

  • Leveraandoeningen, vooral bij hogere doseringen, bij mensen ouder dan 50 jaar en als u pyrazinamide samen met andere tuberculosemedicijnen gebruikt. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan uw arts.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Soms took koorts. Zeer zelden kan dit medicijn ook overgevoeligheid voor UV-licht veroorzaken. Dit merkt u aan roodbruine verkleuringen van de huid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pyrazinamide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Als u diabetes mellitus (suikerziekte) heeft: u kunt een lager bloedglucosegehalte krijgen door dit medicijn. Controleer daarom vaker uw bloedglucosegehalte.
  • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere uitlokkende middelen niet krijgt.
  • Vergrote milt. Raadpleeg uw arts als u pijn krijgt linksboven in de buik of in de schouder.
  • Bloedarmoede en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam minder rode bloedcellen en bloedplaatjes aanmaakt. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: extreme vermoeidheid, bleke huid en slijmvliezen, bloedneuzen, blauwe plekken, bloed in de urine en onderhuidse bloedinkjes.
  • Pijn bij het plassen, ontsteking in de nieren. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Kies wel een vast tijdstip, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt of als u het medicijn 2 keer per dag gebruikt bij het ontbijt en bij het avondeten, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  De kuur met pyrazinamide duurt 2 tot 6 maanden, soms langer.

  Houd er rekening mee dat u deze kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten
  • Als u het medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem het dan alsnog in. Duurt het minder dan 8 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.
  • Als u het medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Neem het dan alsnog in. Duurt het minder dan 4 uur voordat u de volgende dosis moet innemen? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

  De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De antistollingsmedicijnen middelen acenocoumarol en fenprocoumon. Pyrazinamide kan de werking hiervan versterken. Zowel bij aanvang als bij stoppen van de medicijnen moet de trombosedienst extra controleren.
  • Buiktyfusvaccin (capsule). Het buiktyfusvaccin dat u via de mond kunt innemen, mag u niet gebruiken. Het is wel mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. Neem hierover contact op met uw arts.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter overstappen op een ander medicijn. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

  Het is wel belangrijk dat tuberculose wordt behandeld. Deze ziekte is namelijk een grotere bedreiging voor het ongeboren kind dan het gebruik van de medicijnen. Overleg daarom met uw arts.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

 • Stoppen

  U moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw ziek worden.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Pyrazinamide is sinds 1961 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als het merkloze Pyrazinamide in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 28 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Pyrazinamide? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen