Penidural

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Penidural

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Penidural is benzylpenicilline.

  Benzylpenicilline behoort tot de groep geneesmiddelen die penicilline-antibiotica worden genoemd. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (keelinfecties, longontsteking), oorinfecties (middenoorontsteking), hersenvliesontsteking, syfilis, ziekte van Lyme en huidinfecties, zoals wondroos.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Pijn op de injectieplaats. Raadpleeg de arts bij ernstige pijn en zwelling.

  Regelmatig bij behandeling van syfilis, zelden bij ziekte van Lyme en de ziekte van Weil en zeer zelden bij andere aandoeningen

  • Hoofdpijn, koorts, rillingen, zweten, keelpijn, spier- en gewrichtspijn, hartkloppingen en verhoogde bloeddruk. Deze reacties treden binnen twee tot twaalf uur na de injectie op en kunnen een hele dag aanhouden. Ze worden veroorzaakt door afbraakproducten van de bacterie wanneer deze door het medicijn worden gedood. De arts zal daarom starten met een lage dosis benzylpenicilline of er medicijnen bijgeven om de verschijnselen tegen te gaan.

  Soms

  • Maagdarmklachten, zoals diarree of slappe ontlasting en lichte buikkrampen.
  • Misselijkheid of braken. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.
  • Huiduitslag en jeuk. Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur beginnen. Dit is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op allergie voor dit middel. Raadpleeg uw arts, zodat deze kan bepalen of het allergie betreft.

  Zelden

  • Allergie, te merken aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts om te bepalen of u allergisch bent voor dit middel. In dat geval bent u ook allergisch voor andere penicillines en bestaat de kans dat u ook allergisch bent voor een andere groep antibiotica, de cefalosporines. Geef aan de apotheek door dat u allergisch bent voor penicillines. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere penicillines niet opnieuw krijgt. Weet u al of vermoedt u dat u allergisch bent voor penicillines, raadpleeg dan uw arts voor u met de kuur begint.

  Zeer zelden

  • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit middel veilig kunt gebruiken.
  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Ernstige diarree en darmontsteking, meestal binnen zes dagen na begin van de behandeling. Ook mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben meer kans op deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met zware buikrampen.
  • Ernstige allergie, met als verschijnselen onder andere benauwdheid, zwelling van mond, keel of strottenhoofd, bewusteloosheid. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts.

  Zeer zelden, bij hoge doseringen

  • Bloedafwijkingen, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. Als u ineens koorts, keelpijn, blaasjes in de mond of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.
  • Nierbeschadiging. Waarschuw uw arts als u opeens veel minder plast of bij bloed in de urine.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Dit middel wordt toegediend door een arts of verpleegkundige.

  Hoe?
  Benzylpenicilline wordt toegediend in injecties in een bloedvat of in een spier. Welke injectie gebruikt wordt, hangt af van het soort infectie en de ernst van de infectie.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie.

  Voor injectie in de spier, bestaan twee verschillende injecties: een injectie met Penidural heeft een lange werkingsduur (enkele weken) en is meestal eenmalig. Soms is een nieuwe injectie nodig na 3-4 weken. Een injectie met benzylpenicilline-natrium moet meestal meerdere malen per dag gegeven worden. De behandelingsduur kan variëren.

  Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten

  De vergeten dosis moet dan alsnog zo snel mogelijk worden toegediend.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn sommige bloedverdunners, sommige antibiotica en het buiktyfusvaccin.

  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, is dit een teken dat de instelling op de bloedverdunner ontregeld kan zijn. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
  • Antibiotica van het tetracycline-type. (dit zijn doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze middelen en benzylpenicilline kunnen elkaars werking teniet doen. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen gebruikt worden. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en benzylpenicilline zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin ook via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
 • Zwangerschap

  U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  Nee, maak de kuur af. Als u de kuur niet afmaakt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Benzylpenicilline is sinds 1941 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Penidural (voor injectie in een spier) en als het merkloze benzylpenicilline-natrium in injecties (voor injectie in een bloedvat of in een spier) en infusen.

Laatst gewijzigd op: 28 maart 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Penidural? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen