Nitrofurantoïne

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Nitrofurantoïne

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    Nitrofurantoïne
    De werkzame stof in Nitrofurantoïne is nitrofurantoïne.

    Nitrofurantoïne is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

    Artsen schrijven het voor bij blaasontstekingen.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms

    • Hoofdpijn en duizeligheid.
    • De urine kan donkergeel tot bruin verkleuren. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf na afloop van de kuur.

    Zelden

    • Ernstige bloedafwijking. Bent u van negroïde of aziatische afkomst of komt u uit het Middellandse-Zeegebied? Dan kán het zijn dat u een aangeboren enzymgebrek heeft (G6PD-deficiëntie). Maar dit hoeft niet. Bij een G6PD-deficiëntie kunt u door nitrofurantoïne een ernstige bloedafwijking krijgen. Heeft u last van vermoeidheid, duizeligheid, bleekheid, gele huid, buikpijn, rugpijn of kortademigheid? Staak dan het gebruik en neem contact op met uw arts. Meld het enzymgebrek ook altijd in uw apotheek! Pasgeboren kinderen kunnen ook deze ernstige bloedafwijking krijgen. Pasgeboren kinderen mogen nitrofurantoïne NIET gebruiken.
    • Overgevoeligheid voor dit middel. Deze allergie kan ontstaan binnen enkele weken gebruik, maar ook pas na enkele maanden. Let u op de volgende verschijnselen:
      • huidreacties, zoals huiduitslag of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Na stoppen verdwijnen deze verschijnselen weer;
      • longproblemen. Heeft u last van hoesten, bemoeilijkte ademhaling, pijn op de borst, koorts en koude rillingen? Stop dan het gebruik en waarschuw meteen een arts. Na stoppen gaan de longproblemen meestal weer weg;
      • zenuwproblemen. Heeft u last van een tintelend of doof gevoel in de ledematen? Stop dan het gebruik en waarschuw meteen een arts. Meestal gaan deze verschijnselen weer weg, een enkele keer zijn ze blijvend;
      • leverproblemen. Merkt u een gele verkleuring van de huid of van het oogwit? Mogelijk heeft u dan een allergische leverontsteking. Raadpleeg dan uw arts. Na het stoppen met het middel gaat deze leverontsteking meestal weer over.
    • Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor nitrofurantoïne. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.

    Zeer zelden

    • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, gebrek aan eetlust, buikpijn of diarree. Als u dit middel met voedsel, melk of yoghurt inneemt, kunt u deze klachten voorkomen.
    • Mensen van wie de nieren minder goed werken, hebben meer kans op zenuwproblemen, waarbij u last kunt krijgen van een tintelend of doof gevoel in de ledematen. Overleg daarom met uw arts voor u dit middel gaat gebruiken.
    • Mensen van wie de lever minder goed werkt, hebben meer kans op bijwerkingen op de lever. Overleg daarom met uw arts voor u dit middel gaat gebruiken.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

    Hoe?

    • Capsules: innemen met wat voedsel, melk of yoghurt. Dan verdraagt u het beter.
    • Drank: schud de fles om voor gebruik en meet de juiste hoeveelheid af met de meegeleverde maatbeker, maatlepel of doseerspuit. Innemen met wat voedsel, melk of yoghurt, dan verdraagt u het beter.

    Wanneer?

    Behandeling van een blaasontsteking

    • Gewone capsules: verdeel de doses regelmatig over de dag en slik de capsules in hun geheel door, zonder te kauwen.
    • Capsules met gereguleerde afgifte (Furabid): tweemaal per dag (elke twaalf uur) in te nemen: 's ochtends en 's avonds.
    • Drank: verdeel de doses regelmatig over de dag.

    Voorkomen van een blaasontsteking
    Meestal krijgt u dan één dosis per dag voorgeschreven. U kunt deze dan het beste 's avonds voor het slapengaan innemen. U heeft dan het meeste profijt van dit middel.

    Hoe lang?
    Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 3 tot 10 dagen.

    Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

  • Vergeten
    • Gewone capsules en drank: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan 2 uur duurt voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
    • Capsules met gereguleerde afgifte: de vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan 4 uur duurt voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
  • Verboden

    autorijden, alcohol drinken en alles eten?
    Hiervoor zijn voor dit middel geen beperkingen.

  • Wisselwerking

    Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

    De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

    • Dit middel maak het buiktyfusvaccin om in te nemen onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en nitrofurantoine zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
    • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken, kan de instelling op de bloedverdunner ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u dit antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.

    Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    U kunt dit middel tijdens de zwangerschap gewoon volgens voorschrift gebruiken. Gebruik het echter niet vlak voor de bevalling. Het mag namelijk niet in het bloed van uw pasgeboren kind aanwezig zijn. Uw baby kan dan een ernstige bloedafwijking krijgen. Bent u in de laatste maanden van uw zwangerschap? Overleg dan met uw arts of u een kuur nitrofurantoïne kunt gebruiken.

    Borstvoeding
    Dit middel komt ook in de moedermelk terecht, maar in een zo kleine hoeveelheid dat uw baby er geen last van heeft.

  • Stoppen

    Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

    Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

  • Handelsinformatie

    Nitrofurantoïne is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Furadantine en Furabid en als het merkloze Nitrofurantoïne in capsules. Het is als drank verkrijgbaar als Nitrofurantoïne suspensie FNA.

Laatst gewijzigd op: 31 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Nitrofurantoïne? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen