Neisvac C

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Neisvac C

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    De werkzame stof in Neisvac C is meningokokken-C-vaccin.

    Meningokokken-C-vaccin bevat onderdelen van dode meningokokken-C-bacteriën. Het beschermt tegen een infectie met deze bacteriën, zoals bepaalde vormen van hersenvliesontsteking.

    Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

    De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms

    • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling, jeuk of harde plek onder de huid.
    • Vermoeidheid, gevoel van zwakte en onwel zijn, spierpijn en hoofdpijn.

    Soms, bij kinderen onder de vijf jaar

    • Huilerigheid, prikkelbaarheid, slaperigheid of slapeloosheid, en verminderde eetlust. Dit gaat binnen enkele dagen over.

    Zelden

    • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, gewrichtspijn, pijn in de armen of benen, misselijkheid, diarree, braken of rillingen. Deze verschijnselen houden meestal niet langer dan 1-2 dagen aan. Een enkele keer duren ze tot 2 weken.
    • Huiduitslag.

    Zeer zelden

    • Jeuk en vetophoping op de plaats van de injectie.
    • Duizeligheid en flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u de volgende vaccinatie zittend of liggend kunt krijgen.
    • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag galbulten of jeuk.
      In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.
    • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.
    • Blauw-rode verkleuring van de benen, enkele uren na de injectie. Dit gaat vanzelf over.
    • Stokkende ademhaling bij veel te vroeg geboren baby's (na een zwangerschap van 28 weken of minder). Om deze reden wordt bij veel te vroeg geboren baby's die een injectie met het vaccin hebben gehad, de ademhaling gedurende twee tot drie dagen gecontroleerd.
    • Overmatig zweten, overmatig blozen en draaiduizeligheid.

    Sommige ouders zijn bang dat vaccinaties kans geven op ernstige ziekte, autisme, of zelfs overlijden. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat deze ziektes niet vaker voorkomen bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet gevaccineerd zijn. Wel heeft een kind dat niet is gevaccineerd een veel grotere kans op blijvende schade of overlijden als het de ziekte krijgt waartegen het vaccin beschermt.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Hoe?
    De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm, bij baby's in de spier van een dijbeen.

    Wanneer?
    Kinderen ouder dan één jaar en volwassenen hebben aan één injectie genoeg.

    In het kader van het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen op de leeftijd van veertien maanden één injectie. De overige vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn terug te vinden in het volledige inentingsschema.

    Kinderen jonger dan één jaar met een extra kans op een infectie met meningokokken, krijgen vaker een injectie met het vaccin.

  • Vergeten

    Niet van toepassing.

  • Verboden

    autorijden, alcohol drinken en alles eten?
    Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  • Wisselwerking

    Van dit vaccin zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend.

  • Zwangerschap

    Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in ieder geval aan uw arts als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.

  • Stoppen

    Niet van toepassing.

  • Handelsinformatie

    Meningokokken-C-vaccin is sinds 2001 in Nederland op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Neisvac C. Het is te verkrijgen in een injectie.

    Er bestaan ook andere meningokokkenvaccins onder de namen Menveo en Nimenrix. Deze vaccins bevatten verschillende typen meningokok-bacteriën en zijn bedoeld voor reizigers naar gebieden waar deze typen veel voorkomen (zoals bij reizigers naar Mekka). Deze vaccins beschermen minder lang tegen de bacterie meningokok type C dan Neisvac C.

    Deze tekst gaat uitsluitend over Neisvac C, het vaccin tegen meningitis type C, dat per 1 juni 2002 opgenomen is in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen jonger dan 19 jaar.

Laatst gewijzigd op: 23 mei 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Neisvac C? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen