-
Introductie
Monuril
De werkzame stof in Monuril is fosfomycine.Fosfomycine is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.
Artsen schrijven het voor bij blaasontstekingen.
-
Bijwerkingen
Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.
Soms
- U kunt last krijgen van maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken of diarree. Deze bijwerkingen gaan vanzelf weer over.
Zelden
- Huiduitslag, zoals jeuk en roodheid. Raadpleeg uw arts als u dit opmerkt. Mogelijk bent u overgevoelig voor dit middel.
- Wazig zien. Deze bijwerking gaat vanzelf over.
De korrels bevatten suiker. Mensen met diabetes moeten hiermee rekening houden.
Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.
-
Gebruik
Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.
Hoe?
Los de inhoud van het zakje op in een glas water en neem dit direct in.Wanneer?
Neem fosfomycine in op een lege maag bijvoorbeeld twee tot drie uur na het eten. Het wordt dan beter opgenomen in het lichaam. Neem fosfomycine bij voorkeur in voor het naar bed gaan en na het legen van de blaas.Hoe lang?
De behandeling bestaat meestal uit één dosis fosfomycine. Binnen een halve dag tot twee dagen behoren de klachten te verdwijnen. Heeft u na drie dagen nog dezelfde klachten, ga dan terug naar uw arts. Neem bij voorkeur een potje ochtendurine mee. -
Verboden
autorijden?
Wazig zien komt zelden voor bij dit middel. Heeft u hier last van, rijdt dan geen auto.alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen. -
Wisselwerking
Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.
De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.
- Het buiktyfusvaccin om in te nemen wordt door dit middel onwerkzaam gemaakt. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
- De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Fosfomycine kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u fosfomycine gebruikt.
Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.
-
Zwangerschap
Zwangerschap
Over het gebruik tijdens de zwangerschap is onvoldoende bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wil worden. Zo mogelijk kan uw arts een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.Borstvoeding
U gebruikt dit medicijn eenmalig. Gedurende deze tijd kunt u de melk afkolven en weggooien. U kunt dan tijdelijk flesvoeding geven. Wacht na inname nog 24 uur tot u weer borstvoeding gaat geven. Na deze tijd zit er geen medicijn meer in de moedermelk. U kunt dan weer veilig borstvoeding geven. -
Handelsinformatie
Fosfomycine is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Monuril in korrels (granulaat).
Alles over Monuril
Powered by:
Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014
Herhaalrecept
Gebruikt u Monuril? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen
Meld bijwerkingen
Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.
Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.
Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.
Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!
Meld bijwerkingen