Keflin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Keflin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Keflin is cefalotine.

  Cefalotine behoort tot de cefalosporine-antibiotica. Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (onder andere bronchitis), blaasontsteking en huidinfecties.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Bij toediening in een spier (intramusculair): pijn, roodheid en zwelling op de injectieplaats. De injectievloeistof bevat behalve cefalotine ook het pijnstillende medicijn lidocaïne, zodat de injectie minder pijnlijk is.
  • Bij toediening in een ader (intraveneus): irritatie van de wand van het bloedvat. Dit is te merken aan pijn, roodheid en zwelling op die plaats. Om de kans hierop te verkleinen zal de arts of verpleegkundige de injectie niet in een keer geven, maar de vloeistof in een paar minuten laten inlopen. Ook is het soms mogelijk het medicijn gedurende bijvoorbeeld een half uur met een infuus te krijgen.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree of wat dunnere ontlasting. De diarree kan ook nog optreden enkele weken nadat u bent gestopt met het medicijn. Het gaat meestal binnen enkele dagen over.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk.
   In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid. Dit is te merken aan koorts, ademhalingsproblemen en flauwvallen. Waarschuw altijd een arts bij huiduitslag of koorts. Ga bij ernstige verschijnselen direct naar een arts of Eerste Hulpdienst.
   Kreeg u bij eerder gebruik van een cefalosporine-antibioticum allergische reacties, Raadpleeg eerst uw arts.
   Bent u overgevoelig voor cefalotine, dan is er een kans dat u ook overgevoelig bent voor antibiotica van het penicilline-type (dit heet 'kruisovergevoeligheid').
   Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor cefalotine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Tekorten aan bepaalde bloedcellen. Waarschuw uw arts bij een of meer van de volgende verschijnselen: onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid, keelpijn met koorts en blaren in de keel of neusbloedingen.

  Zeer zelden

  • Ontstoken slijmvliezen van mond(hoeken), keelholte, vagina of anus. Het betreft meestal een candida-infectie (schimmel) van de slijmvliezen. Dit ontstaat door verstoring van het normale evenwicht tussen bacteriën en schimmels. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Hartritmestoornissen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Blauwe verkleuring van de huid. Raadpleeg dan uw arts.
  • Leveraandoeningen. Bij pijn in de bovenbuik, een gele verkleuring van de ogen, ontkleurde ontlasting of zeer donkere urine moet u de arts waarschuwen. Raadpleeg uw arts sls u een verminderde leverwerking heeft.
  • Nierbeschadiging. Waarschuw uw arts als u binnen enkele dagen in gewicht toeneemt of als u dikke enkels of onderbenen krijgt.
  • Aandoening van de hersenen, Dit is te merken aan veranderd bewustzijn, verwardheid of abnormale bewegingen. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  • Epileptische aanval bij mensen met epilepsie die een hoge dosering van dit medicijn gebruiken. Raadpleeg uw arts als u aan epilepsie lijdt. Uw arts kan beoordelen of u dit medicijn veilig kunt gebruiken.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Injectie in de spier: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof meestal in de bilspier injecteren.
  • Injectie in de ader: de arts of verpleegkundige zal de vloeistof langzaam in 3 tot 5 minuten in de ader injecteren.
  • Via een infuus: een infuus duurt meestal minimaal 30 minuten.

  Hoe lang?
  Cefalotine gebruikt u altijd als een kuur. Hoe lang de kuur duurt, hangt af van de aandoening waarvoor u het medicijn gebruikt.

  Hou er rekening mee dat u de kuur niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Als u eerder stopt, zijn de bacteriën meestal nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

 • Vergeten

  Het is belangrijk de kuur af te maken. Indien uw arts of (wijk)verpleegkundige niet op tijd komt voor de injectie of het infuus, neem dan zo snel mogelijk contact met hen op.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline en tetracycline. Deze antibiotica en cefalotine werken elkaar tegen. Een ernstige infectie kan hierdoor minder goed worden bestreden.
  • De antistollingsmiddelen acenocoumarol en fenprocoumon. Cefalotinekan de instelling op de bloedverdunner ontregelen. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
  • De capsules met buiktyfusvaccin worden door cefalotine onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er 3 dagen tussen toediening van de verschillende medicijnen zit. Zit er minder dan 3 dagen tussen beide medicijnen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

  Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of willen worden zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Het medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht, maar is niet schadelijk voor het kind.

 • Stoppen

  Als u te vroeg stopt, zijn de bacteriën waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen. Maak daarom de hele kuur af.
  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Cefalotine is sinds 1966 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Keflin in injecties.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Keflin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen