Hoestdrank bij prikkelhoest noscapine

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Hoestdrank bij prikkelhoest noscapine

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Hoestdrank bij prikkelhoest noscapine is noscapine.

  Noscapine werkt hoestprikkeldempend. Het wordt gebruikt bij hoest.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

  Zeer zelden

  • Lichte sufheid en duizeligheid.
  • Misselijkheid. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan een lopende en verstopte neus, ontstoken ogen of huiduitslag. Neem het medicijn dan niet meer. Geef aan uw apotheek door dat u overgevoelig bent voor noscapine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe lang?
  Meestal is het gebruik van dit medicijn maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale kriebelhoest hoort binnen twee weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

 • Vergeten

  Heeft u het medicijn nog nodig, neem de dosis dan alsnog in. Neem een eventuele volgende dosis minstens zes uur later in.

 • Verboden

  autorijden?
  Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals sufheid en duizeligheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

  Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Noscapine gaat hoest tegen. Gebruik noscapine niet als u juist slijm wilt ophoesten en hiervoor een hoestmiddel gebruikt dat het ophoesten van slijm vergemakkelijkt, zoals acetylcysteïne, broomhexine of carbocisteïne.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Noscapine wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Borstvoeding
  In de normale dosering kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Noscapine wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Noscapine is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Fluitussin, Noscapect Roter en Otrivin Noscapine en als het merkloze Noscapine Stroop en Hoestdrank bij prikkelhoest noscapine. Het is te verkrijgen in dragees en in drank.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Hoestdrank bij prikkelhoest noscapine? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen