Haemophilus influenzae B-vaccin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Haemophilus influenzae B-vaccin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Haemophilus influenzae B-vaccin
  Haemophilus influenzae B-vaccin wordt ook wel Hib-vaccin genoemd.

  Hib-vaccin bevat onschadelijk gemaakte onderdelen van de Haemophilus influenzae-bacterie.

  Het beschermt tegen een infectie met de Haemophilus influenzae-bacterie en daardoor ook tegen bepaalde vormen van hersenvliesontsteking.

  Het wordt gegeven als vaccinatie aan mensen bij wie een dergelijke infectie zeer ernstig kan verlopen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Deze ontstaan vooral doordat uw afweersysteem denkt dat er sprake is van een echte infectie. De bijwerkingen zijn dus een signaal dat het vaccin aanslaat.

  De meest voorkomende bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid, zwelling of harde plek onder de huid.
  • Prikkelbaarheid of onrust.
  • Koorts.
  • Verminderde eetlust.

  Zelden

  • Flauwvallen. Meestal gebeurt dit vlak voor, tijdens of na de vaccinatie. Dit komt meestal doordat het zenuwstelsel gevoelig reageert op prikkels van buitenaf. Meld het in elk geval bij een volgende vaccinatie, zodat u die zittend of liggend kunt krijgen.
  • Huilerigheid en abnormaal huilen bij kleine kinderen. Dit gaat vanzelf over.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree.

  Zeer zelden

  • Huiduitslag. Neem bij ernstige jeukende huiduitslag contact op met de arts. Er kan dan sprake zijn van overgevoeligheid voor het vaccin.
  • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag, galbulten of jeuk.
   In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen of een ernstige huidafwijking. Waarschuw dan meteen uw arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit vaccin. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit vaccin niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden, bij kinderen onder de vijf jaar

  • Stokkende ademhaling, waardoor het kind blauw kan aanlopen en flauwvallen. Dit kan er heel beangstigend uitzien. Maar het is niet ernstig omdat het kind vanzelf weer gaat ademen op het moment dat het flauwvalt.
  • Stuipen, soms met koorts. Waarschuw dan uw arts.
  • Blauw-rode verkleuring van de benen, enkele uren na de injectie. Dit gaat vanzelf over.

  Sommige ouders zijn bang dat vaccinaties kans geven op ernstige ziekte, autisme, of zelfs overlijden. Hier is onderzoek naar gedaan en het blijkt dat deze ziektes niet vaker voorkomen bij gevaccineerde kinderen dan bij kinderen die niet gevaccineerd zijn. Wel heeft een kind dat niet is gevaccineerd een veel grotere kans op blijvende schade of overlijden als het de ziekte krijgt waartegen het vaccin beschermt.

  Raadpleeg uw arts als uw kind veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  De arts of verpleegkundige geeft de injectie in de spier van de bovenarm of dijbeen.

  Wanneer?
  Kinderen jonger dan 1 jaar krijgen in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma in totaal vier inentingen. Gebruikelijk is met 2, 3, 4 en 11 maanden. Ze worden gelijk, in 1 prik, gegeven met het DKTP-vaccin en het hepatitis B-vaccin.

  De prik moet het eerste jaar zo vaak worden herhaald, omdat bij jonge kinderen het afweersysteem nog niet optimaal is ontwikkeld.

  Bij kinderen vanaf 1 jaar en bij volwassenen is 1 prik voldoende voor langdurige bescherming.

  De overige vaccinaties in het Rijksvaccinatieprogramma zijn terug te vinden in het volledige inentingsschema.

 • Vergeten

  Laat de inenting dan alsnog zo snel mogelijk uitvoeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Van dit vaccin zijn geen belangrijke wisselwerkingen bekend.

 • Zwangerschap

  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap en bij borstvoeding is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts als u zwanger bent of als u borstvoeding geeft.

 • Stoppen

  Als u of uw kind de kuur niet helemaal afmaakt, beschermt het vaccin niet voldoende tegen de Hib-bacterie. Vooral voor kinderen onder de 5 jaar is deze bescherming erg belangrijk.

 • Handelsinformatie

  Het Hib-vaccin (haemophilus influenzae B-vaccin) is sinds 1990 internationaal op de markt. Injecties met dit vaccin zijn op recept verkrijgbaar onder de merknaam Act-HIB en zit in het Rijksvaccinatieprogramma onder de naam Hiberix. Men noemt het ook wel de 'Hib-prik'.

  In combinatie met DKTP-vaccin is het verkrijgbaar onder de merknamen Infanrix-IPV Hib en Pediacel. In combinatie met DKTP-vaccin en hepatitis-B-vaccin is het verkrijgbaar onder de merknaam Infanrix Hexa.

Laatst gewijzigd op: 09 december 2011

Herhaalrecept

Gebruikt u Haemophilus influenzae B-vaccin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiƫnten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen