Fucidin tabletten

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Fucidin tabletten

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Fucidin is fusidinezuur.

  Fusidinezuur is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

  Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties, longontsteking en huidinfecties.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, braken, diarree of verstopping. Door fusidinezuur in te nemen met wat voedsel, kunt u deze bijwerkingen verminderen. Om uw maag te beschermen, zijn de tabletten voorzien van een beschermend laagje, dat pas oplost in de darmen.

  Zeer zelden

  • Moeheid en slaperigheid.
  • Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag, galbulten of jeuk krijgen. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor fusidinezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Leveraandoeningen, onder andere te merken aan een gele verkleuring van de huid en het oogwit. Raadpleeg in dat geval uw arts. Als u een verminderde leverwerking heeft, zal uw arts zal, indien nodig, de dosering aanpassen en de werking van uw lever vaker controleren.
  • Bloedafwijkingen. Het gevolg is bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), meer kans op bloedingen, zoals bloedneuzen, en een verminderde afweer tegen infecties. Raadpleeg uw arts als u dit merkt. Krijgt u last van erge keelpijn in combinatie met koorts, regelmatig een bloedneus en snel blauwe plekken, neem dan direct contact op met uw arts. U zult dan (tijdelijk) moeten stoppen met dit medicijn. Hierdoor verdwijnt deze bijwerking weer.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  De tabletten heel doorslikken, NIET stukkauwen. Ze zijn omhuld met een speciale laag die ervoor zorgt dat de tablet niet in maag oplost, maar pas in de darm. Deze laag beschermt het maagslijmvlies tegen fusidinezuur, dat de maag kan aantasten.

  Wanneer?
  Neem dit middel in tijdens het eten of met wat voedsel. Dat vermindert de kans op bijwerkingen op maag en darmen.

  Verdeel de doses zo goed mogelijk over de dag. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam; dit is nodig voor een optimaal resultaat.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur zes tot tien dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten

  De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Duurt het echter minder dan 2 uur voor u de volgende dosis hoort in te nemen? Sla de vergeten dosis dan over en hervat uw normale schema. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders heeft u kans dat de klachten terugkeren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Fusidinezuur kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
  • De anti-hiv-middelen saquinavir en ritonavir. Door deze middelen kunnen de werking en bijwerkingen van fusidinezuur worden versterkt.
  • Het buiktyfusvaccin maakt dit middel onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van de verschillende middelen zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • De cholesterolverlagende middelen atorvastatine en simvastatine. De bijwerkingen van deze middelen kunnen worden versterkt door fusidinezuur. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.

  Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Fusidinezuur is sinds 1962 internationaal op de markt. In tabletten is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fucidin.

  Het is ook te verkrijgen in oogzalf, huidgel, zalf en crème. Deze tekst gaat alleen over de tabletten.

Laatst gewijzigd op: 24 januari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Fucidin tabletten? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen