Flutamide

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Flutamide

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Flutamide is flutamide.

  Flutamide is een anti-androgeen. Dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen.

  Artsen schrijven flutamide voor bij prostaatkanker. Bij vrouwen wordt het soms voorgeschreven tegen overmatige haargroei.

 • Bijwerkingen

  Behalve de gewenste werking kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Groei van borsten. Dit neemt af na stoppen met de behandeling of na verminderen van de dosering. Zelden blijven de borsten of ze gaan niet meer helemaal weg. Het klierweefsel en de tepels kunnen ook pijnlijk aanvoelen en er kan wat vocht uit de tepels komen (melkvorming). Soms probeert men deze bijwerking te voorkomen door voorafgaand aan de behandeling de borstklieren kort te bestralen.

  Soms

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, diarree, verstopping, buikpijn en verandering in eetlust. Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet.
  • Opvliegers, aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten.
  • Haaruitval of juist versterkte haargroei op plaatsen waar het eerder niet groeide.
  • Slapeloosheid en vermoeidheid.

  Zelden

  • Leveraandoeningen, zoals leverontsteking. Uw arts zal uw lever onderzoeken voor u aan de behandeling begint en daarna met regelmatige tussenpozen. Waarschuw uw arts als u een van de volgende verschijnselen bemerkt: jeuk, donkere urine, aanhoudend verminderde eetlust, gele verkleuring van de huid en slijmvliezen, een gevoelige, opgezwollen buik.
  • Bloedarmoede, een verhoogde kans op infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerkingen ontstaan doordat het lichaam minder rode en witte bloedcellen en minder bloedplaatjes aanmaakt. Neem bij de volgende verschijnselen contact op met uw arts: onverklaarbare koorts of keelpijn, blaasjes in de mond en keel, bloedneuzen, onverklaarbare blauwe plekken en extreme vermoeidheid. Door het tekort aan witte bloedcellen bent u ook bevattelijker voor infecties door virussen, bacteriĆ«n en schimmels. Neem altijd contact op met uw arts bij infecties zoals verkoudheid, keelontsteking, griep, steenpuisten en andere huidinfecties. Ook bent u bevattelijker voor blaasontsteking. Waarschuw uw arts als u meer dan normaal kleine beetjes moet plassen, als u pijn heeft bij het plassen of als u bloed in de urine bemerkt.
  • Trombose, waarbij een bloedstolsel een bloedvat kan afsluiten. Dat gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolseltje in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid en hoofdpijn.
  • Impotentie, verminderde zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of een verminderde hoeveelheid zaadvloeistof. Als u stopt met het gebruik van dit medicijn, gaan deze bijwerkingen geleidelijk aan weer over. Als u dit medicijn gebruikt samen met leuproreline, triptoreline of gosereline komt deze bijwerking vaker voor.
  • Krachteloosheid, gevoel van zwakte, spierkrampen en botpijn.
  • Dorstgevoel.
  • Psychische klachten, zoals ernstige neerslachtigheid, angstgevoelens en nervositeit. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.
  • Pijn op de borst. Waarschuw uw arts als u dit merkt.
  • Borstkanker bij mannen.
  • Wazig zien.
  • Vochtophoping (oedeem). Dit merkt u bijvoorbeeld aan dikke enkels, ringen die niet meer passen en aan een toename van het gewicht. Ook kan uw bloeddruk iets stijgen.
  • Ernstige longaandoening. Raadpleeg daarom altijd uw arts bij onverklaarbare benauwdheid, hoesten, pijn op de borst of koorts.
  • Huidreacties, zoals jeuk, rode huid, bultjes en huiduitslag, soms veroorzaakt door allergie. Ook kan uw huid gevoeliger worden voor zonlicht, waardoor uw huid eerder verbrandt in de zon. Bescherm uw huid dus goed tegen de zon en raadpleeg uw arts bij huiduitslag. Als de huiduitslag ontstaat door allergie mag u dit middel niet opnieuw gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u allergisch bent voor flutamide. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
   Een enkele keer ontstaat een ernstige overgevoleigheid van de huid met hoge koorts, rode vlekken op de huid, gewrichtspijn of een oogontsteking. Waarschuw dan ook direct een arts.
  • Groene of gele verkleuring van de urine. Dit is verder onschuldig.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Innemen met een half glas water met wat voedsel.

  Wanneer?
  U kunt het medicijn het best innemen na het eten. U gebruikt dit medicijn drie keer per dag, dus neem het medicijn in na het ontbijt, na de lunch en na het avondeten.

  Hoelang?
  Het is afhankelijk van het effect en uw persoonlijke omstandigheden hoe lang u dit medicijn moet gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dat u dit medicijn consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis vergeten:

  • U gebruikt dit medicijn drie keer per dag: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Duizeligheid en wazig zien komen heel soms voor bij dit medicijn. Neem dan geen deel aan het verkeer.

  alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen u nog meer gebruikt. Neem daarom uw medicatieoverzicht mee als u naar het ziekenhuis gaat. Dit is een overzicht waarop staat welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u bijvoorbeeld allergisch bent voor bepaalde medicijnen. U kunt dit overzicht bij uw eigen apotheek opvragen. Krijgt u in het ziekenhuis nieuwe medicijnen, of verandert er iets aan uw medicijngebruik? Geef dit dan ook weer door aan uw eigen apotheek. Dan blijft uw medicatieoverzicht actueel.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend.
  Zorg dat u zeker weet dat u niet zwanger bent door een zwangerschapstest uit te voeren. Zorg tijdens het gebruik voor goede anticonceptie. En controleer op zwangerschap bij uitblijven van de menstruatiebloeding.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Als u dit middel dagelijks gedurende meerdere maanden heeft gebruikt, is het nodig langzaam af te bouwen. Uw lichaam kan dan aan de nieuwe hormoonverhoudingen wennen. Raadpleeg hiervoor uw arts of verpleegkundige.

 • Handelsinformatie

  Flutamide is sinds 1982 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten als het merkloze Flutamide.

Laatst gewijzigd op: 03 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Flutamide? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiƫnten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen