Enbrel

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Enbrel

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Enbrel
  De werkzame stof in Enbrel is etanercept.

  Etanercept onderdrukt afweerreacties van het lichaam. Het behoort tot de groep van TNF-alfa remmers.

  Artsen schrijven het voor bij reumatoïde artritis, de zieke van Bechterew, en soms bij psoriasis.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Regelmatig

  • Roodheid, jeuk en zwelling op de plaats van injectie. Deze verschijnselen duren meestal 3-5 dagen. Ze treden vooral op in de eerste maand. Daarna wordt deze bijwerking meestal minder.

  Soms

  • Infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid, hoesten of voorhoofdsholteontsteking, urinewegen of huid. Ook tuberculose kan zeer zelden ontstaan. Dit komt omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u last van koorts of een infectie, raadpleeg dan altijd uw arts. Zelden ontstaat een ernstige infectie in het bloed; dit kan soms pas na enkele weken gebruik merkbaar worden. Kinderen, die behandeld worden met etanercept kunnen eerder een kinderziekte krijgen, zoals waterpokken. Bovendien kan de kinderziekte zich ernstiger voordoen. Het is raadzaam voor kinderen om eerst volledig gevaccineerd te zijn voordat men met de behandeling begint. Overleg hierover met de arts.

  Zelden

  • Allergische reacties met onder andere jeuk of galbulten, koorts, zelden ernstige allergie met benauwdheid of flauwvallen. Zelden ontstaat 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan.
  • Mensen met hartfalen kunnen meer last krijgen van hun klachten. Bij toename van vocht vasthouden (dikke enkels) of benauwdheid moet u uw arts waarschuwen.

  Zeer zelden

  • Afwijkingen in het bloed. Deze kunnen na enkele weken tot maanden ontstaan. Het bloed wordt daarom regelmatig gecontroleerd. Als u keelpijn, koorts en blaren in de mond krijgt, of als u snel blauwe plekken krijgt, waarschuw dan uw arts. Dit kan een aanwijzing zijn voor een mogelijke bloedafwijking.
  • Zenuwafwijkingen. Bij mensen met multiple sclerose (MS) of bestaande oogzenuwafwijkingen kunnen de klachten verergeren.
  • Mensen die eerder hepatitis B hebben gehad, kunnen dit opnieuw krijgen. Hepatitisch C kan verergeren. Raadpleeg dan uw arts.
  • In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Maak de injectie volgens de instructie in de verpakking klaar. Etanercept wordt vlak onder de huid ingespoten, volgens de instructie bij de verpakking. Kies steeds een andere injectieplaats, bijvoorbeeld in de dij, de buik of de achterkant van de bovenarm.

  Wanneer?
  De injectie wordt meestal 2 keer per week gegeven, soms 1 keer per week. Kies vaste dagen van de week om de injectie te gebruiken, bijvoorbeeld maandag en donderdag. U vergeet dan minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Het kan enkele weken duren voor u iets merkt van het gunstige effect van dit middel. Voor die tijd kunt u misschien al wel last krijgen van sommige bijwerkingen. Het is de moeite waard om het gebruik toch door te zetten. Voor veel mensen weegt het voordeel van het gebruik uiteindelijk duidelijk op tegen het nadeel.

 • Vergeten
  • Als u de injectie vergeet en u komt hier binnen een dag achter, dan kunt u de injectie alsnog toedienen. De volgende injectie kunt u gewoon op de gebruikelijke dag toedienen.
  • Is er echter meer dan een dag verstreken, dan kunt u de gebruiksdagen het beste in het vervolg aanpassen: als u bijvoorbeeld gewend was op maandag en donderdag de injectie te gebruiken, en u komt er pas dinsdag achter dat u de maandag-dosis vergeten hebt, injecteer dan in het vervolg op dinsdag en op vrijdag.
 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Vaccins, bijvoorbeeld bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin en BCG-vaccin. Etanercept vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en kan de kans op bijwerkingen ervan verhogen. Overleg hierover met uw arts. Als u wordt gevaccineerd, reageert het lichaam namelijk met een afweerreactie tegen het vaccin. Etanercept remt deze afweerreactie.
  • Abatacept en anakinra, middelen tegen reuma. Deze middelen verminderen de weerstand, net zoals etanercept. Hierdoor kunt u sneller infecties oplopen. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk met dit middel stoppen of overstappen op een ander veilig middel.

  Ook nadat u met de behandeling bent gestopt, mag u nog gedurende 3 weken niet zwanger worden. Het medicijn blijft nog enige tijd in het lichaam achter. U moet gedurende deze 3 weken betrouwbare anticonceptie gebruiken, bijvoorbeeld de pil en condooms.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Stop niet zomaar met het gebruik. De gewrichtsontsteking en de klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u stoppen wilt.

 • Handelsinformatie

  Etanercept is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Enbrel in injecties.

Laatst gewijzigd op: 03 maart 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Enbrel? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen