Dextromethorfan

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Dextromethorfan

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Dextromethorfan
  De werkzame stof in Dextromethorfan is dextromethorfan.

  Dextromethorfan is een hoestprikkeldempend middel. Het vermindert de neiging tot hoesten.

  Dextromethorfan is te gebruiken bij prikkelhoest of kriebelhoest.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit is bij dextromethorfan maar zelden het geval.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Slaperigheid, hoofdpijn en duizeligheid.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid. Het zal meestal helpen als u het middel met wat voedsel inneemt.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Te merken aan huiduitslag. Neem het middel dan niet meer. Onthoud dat u overgevoelig bent voor dextromethorfan. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dextromethorfan. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Te sterke reactie op dit middel. Dit uit zich in braken, verstopping (obstipatie) en psychische verschijnselen zoals verstrooidheid, duizeligheid, opwinding, angst en hallucinaties. Gebruik dit middel dan niet meer. Vooral kleine kinderen zijn hier gevoelig voor.
  • Een waarschuwing voor mensen met astma en andere langdurige benauwdheidsklachten en mensen die roken: dit middel vermindert de neiging tot hoesten. Hierdoor raakt u lastiger opgehoopt slijm in de longen kwijt. Gebruik het daarom bij voorkeur niet.
  • Voor de werking en afbraak van dit medicijn is een goede werking van de lever nodig. Als u een verminderde leverwerking heeft, mag u dit medicijn daarom mogelijk niet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Gebruik dit middel als u last heeft van kriebelhoest of verwacht te krijgen, zoals tijdens de slaap, een concert of lezing. Neem het voor de nacht een uur van tevoren in, dan heeft u het minste last van kriebelhoest bij het inslapen.

  Hoe lang?

  • Meestal is het gebruik van dit middel maar voor enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale kriebelhoest hoort binnen twee weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.
  • Gebruik dit middel alleen gedurende enkele dagen en alleen volgens de dosering in de bijsluiter. Gebruikt u het verschillende weken in grote hoeveelheden van meer dan 300 mg per dag, dan heeft u kans er afhankelijk van te worden en er dus moeilijk mee te kunnen stoppen.
 • Vergeten

  Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis. Sla dan de vergeten dosis over.

 • Verboden

  autorijden?
  Dit medicijn kan bijwerkingen veroorzaken, zoals slaperigheid, duizeligheid en verwardheid. Heeft u hier last van? Dan mag u niet autorijden. Het kan gevaarlijk zijn aan het verkeer deel te nemen zo lang u last heeft van deze bijwerkingen. Deze bijwerkingen komen vooral de eerste dagen van het gebruik voor.

  Voor meer algemene informatie kunt het thema ‘Medicijnen in het verkeer’ lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alles eten en alcohol drinken?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn enkele middelen die vooral tegen depressiviteit worden gebruikt.

  • Niet samen gebruiken met middelen van het MAO-remmer-type, zoals moclobemide, fenelzine, selegeline of tranylcypromine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit middel tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief.
  • Niet samen gebruiken met de middelen tegen depressiviteit met de werkzame bestanddelen paroxetine of fluoxetine. Door de combinatie kunnen ernstige bijwerkingen optreden. U mag dit middel tegen hoest niet gebruiken. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief.

  Het is niet zinvol dextromethorfan te gebruiken als u ook een hoestmiddel gebruikt dat het ophoesten vergemakkelijkt.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In de normale dosering kunt u dit middel veilig gebruiken. Dextromethorfan wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind. Vlak voor de bevallig mag dextromethorfan niet worden gebruikt. Bij de pasgeborene kan dan namelijk bemoeilijkte ademhaling ontstaan.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Er zijn andere hoestprikkeldempende middelen die u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

  Heeft u grote hoeveelheden (meer dan 300 mg per dag) gedurende verschillende weken gebruikt, dan is er een kans dat u te veel gewend bent geraakt aan dit middel. Bouw in dat geval langzaam af. Lukt het u niet er mee te stoppen, neem dan contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Dextromethorfan is sinds 1953 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek onder de merknamen Bisoltussin, Darolan hoestprikkeldempend, Pectofree, Vicks Hoesttabletten met honing en Vicks Hoestsiroop met honing en als het merkloze Dextromethorfan. Het is te verkrijgen als capsules, zuigtabletten en drank.

  U krijgt in de apotheek advies over dit medicijn. Om een goed advies te kunnen geven, heeft de apotheker informatie over uw klachten en andere medische informatie van u nodig. Aan de hand hiervan kan uw apotheker u adviseren en ook controleren of dextromethorfan samengaat met uw andere medicijnen.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Dextromethorfan? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen