Cyproteron

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Cyproteron

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    De werkzame stof in Cyproteron is cyproteron.

    Cyproteron is een geslachtshormoon dat lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Cyproteron werkt ook anti-androgeen, dat wil zeggen dat het de werking tegengaat van mannelijke geslachtshormonen. Het gaat de werking van sommige hypothalamushormonen tegen.

    De hypothalamus is een klier in de hersenen die hormonen maakt. De hypothalamushormonen zetten veel effecten in het lichaam in werking.

    Artsen schrijven dit middel bij mannen voor andere toepassingen voor dan bij vrouwen.

    Bij mannen remt cyproteron de effecten van mannelijke geslachtshormonen. Het beschermt hierdoor de prostaat en vermindert overmatige seksuele verlangens.

    Bij vrouwen remt het de invloed van de mannelijke component van sommige geslachtshormonen. Het werkt hierdoor tegen overmatige haargroei, bepaalde vormen van kaalheid en acne.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De bijwerkingen verschillen voor mannen en vrouwen.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms

    • Maagklachten, zoals misselijkheid, in het begin van de behandeling. Deze klachten horen na een aantal weken vanzelf over te gaan. Zo niet, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u minder sterke tabletten moet gebruiken.
    • Stemmingsveranderingen, zoals depressie, lusteloosheid en vermoeidheid, maar ook rusteloosheid. Als u dit merkt neem dan contact op met uw arts.
    • Hoofdpijn.
    • Veranderingen in het haarpatroon.
    • Pijnlijke borsten, zowel bij mannen als bij vrouwen. Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Zo niet, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Het kan zijn dat u minder sterke tabletten moet gebruiken.

    Soms, bij vrouwen

    • Gespannen borsten, vergroting van de borsten, melkafscheiding uit de tepels. Dit herstelt zich na verminderen van de dosering of stoppen met het gebruik.
    • Doorbraakbloedingen (‘spotting'). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
    • Droge huid, door afname van de hoeveelheid talg.

    Soms, bij mannen

    • Impotentie, verminderde zin in vrijen en stoornissen bij het klaarkomen, zoals niet kunnen klaarkomen of een verminderde hoeveelheid zaadvloeistof. Als u stopt met het gebruik van dit middel gaan deze bijwerkingen weer over.
    • Borstvorming. Dit neemt meestal af na stoppen met de behandeling of verminderen van de dosering.

    Soms, bij mensen met diabetes (suikerziekte)

    • Veranderingen van de bloedglucosespiegel. Zorg dat u uw bloedglucose vaker controleert.

    Zelden

    • Minder zin in vrijen. De hormonen kunnen invloed hebben op uw zin in seks. Als u hier problemen mee heeft, overleg dan met uw arts.
    • Toename of afname lichaamsgewicht. Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet.

    Zeer zelden

    • Kortademigheid. Raadpleeg in dat geval uw arts.
    • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Waarschuw onmiddellijk uw arts bij hevige pijn in de bovenbuik. Deze bijwerking komt zeer zelden voor bij langdurig gebruik van hoge doseringen.
    • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit middel kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of andere uitlokkende middelen niet krijgt.
    • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, jeuk of een opgezwollen gezicht. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor cyproteron. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
    • Trombose (bloedpropje in de aderen). Verschijnselen van trombose zijn een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, zelden een plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Heeft u ooit trombose gehad, dan mag u dit middel mogelijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

    Wanneer?

    Wanneer starten?

    Vrouwen, bij acne, overmatige haargroei of mannelijke kaalheid

    • Als u in de vruchtbare leeftijd bent, moet u dit middel in combinatie met een anticonceptiepil gebruiken. Dan moet u dit middel meestal slikken vanaf de eerste tot en met de 10e dag van de menstruatiecyclus. (De eerste dag van de menstruatie noemt men over het algemeen 'dag 1'). Heeft u een onregelmatige menstruatiecyclus of menstrueert u niet, dan noemt u 'dag 1' de dag dat u begint. Na de pauzeweek van de anticonceptiepil krijgt u meestal een onttrekkingsbloeding, die lijkt op een normale menstruatie. Na de pauzeweek begint u met de volgende kuur.
    • Na de menopauze of als u uw baarmoeder niet meer heeft, moet u het meestal gebruiken vanaf de eerste tot en met de 21e dag van de menstruatiecyclus. (De eerste dag van de menstruatie noemt men over het algemeen 'dag 1'). Heeft u een onregelmatige menstruatiecyclus of menstrueert u niet, dan noemt u 'dag 1' de dag dat u begint. Vrouwen van wie de baarmoeder is verwijderd hoeven in sommige gevallen geen pauzeweek in te lassen, maar kunnen cyproteron blijven doorslikken.

    Mannen, behandeling met hypothalamushormonen

    • Opvliegers door deze middelen zijn te voorkomen door ongeveer een week voor u begint met de hypothalamushormonen cyproteron te gaan slikken. Nadat u gestart bent met de hypothalamushormonen moet u cyproteron nog enige weken door blijven slikken.

    Wanneer op de dag?
    Neem de tabletten in tijdens of net na het eten.

    Hoe lang?

    • Vrouwen met acne, overmatige haargroei of mannelijke kaalheid: Een behandeling duurt meestal 6 tot 9 maanden. Als de klachten afnemen, moet u de dosering geleidelijk verminderen. Bij overmatige haargroei adviseert men om na verdwijnen van de klachten nog ongeveer 4 maanden door te gaan. Bij acne adviseert men nog 3 maanden door te gaan.
    • Prostaatkanker, wanneer deze niet verder kan worden behandeld: gebruikt dit middel door, ook als de klachten zijn verminderd of verdwenen.
    • Hyperseksualiteit bij mannen: het is belangrijk met de behandeling door te gaan om de seksuele gevoelens voldoende te onderdrukken. Als er voldoende effect is, kan de arts de dosering geleidelijk verminderen. Ook stoppen moet geleidelijk. In veel gevallen komen de klachten weer terug.
  • Vergeten

    Het is belangrijk dat u dit middel consequent blijft slikken. Mocht u toch een dosis zijn vergeten.

    Slikt u dit middel in combinatie met een anticonceptiepil? Zorg dan dat u het altijd tegelijk inneemt en handel zoals in de bijsluiter van die pil als u beide pillen bent vergeten.

    Bent u alleen de cyproteron vergeten?

    • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Verboden

    autorijden en alles eten?
    Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

    alcohol drinken?
    Tijdens de toepassing tegen hyperseksualiteit mag u geen alcohol drinken. Alcohol gaat het effect van dit middel op hyperseksualiteit tegen.

  • Wisselwerking

    Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    Gebruik dit middel NIET als zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan de normale ontwikkeling van de baby verstoren. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander middel kunt gebruiken.

    Zorg dat u zeker weet dat u niet zwanger bent door een zwangerschapstest uit te voeren. Gebruik tijdens het gebruik een anticonceptiepil als u zwanger worden kunt. En controleer op zwangerschap bij uitblijven van de menstruatiebloeding.

    Borstvoeding
    Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Van dit middel komt namelijk vrij veel in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

  • Stoppen

    Bij de toepassingen waarbij u dit middel dagelijks gedurende meerdere maanden heeft gebruikt, is het nodig dit middel langzaam af te bouwen, zodat uw lichaam weer aan de nieuwe hormoonverhoudingen kan wennen.

  • Handelsinformatie

    Cyproteron is sinds 1973 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Androcur en als het merkloze Cyproteron.

    Cyproteron wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Diane 35, Climene 28, Minerva en Cyproteron/ethinylestradiol.

Laatst gewijzigd op: 03 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Cyproteron? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen