Creon

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Creon

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Creon zijn de pancreasenzymen amylase, lipase en protease.

  Pancreasenzymen worden uitgescheiden door de pancreas (alvleesklier) en komen vrij in de darmen. Ze zijn nodig voor de vertering van voedsel.

  Artsen schrijven pancreasenzymen voor bij aandoeningen aan de alvleesklier, bijvoorbeeld als de eigen alvleesklier (pancreas) onvoldoende werkt of als de pancreasenzymen niet voldoende in de darmen terechtkomen, zoals bij alvleesklierontsteking en cystische fibrose (CF).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Irritatie van de mond. Dit komt vooral voor als u de losse korrels inneemt. U kunt deze klachten voorkomen door de korrels snel door te slikken en goed na te spoelen met water of vruchtensap.
  • Irritatie van de anus. Als u hier last van krijgt, kunt u proberen de irritatie te verminderen door de huid van de anus in te smeren met vaseline.
  • Irritatie van de slokdarm. U kunt dit voorkomen door het middel goed na te spoelen met een heel glas water of vruchtensap.
  • Misselijkheid, buikpijn, braken, diarree en verstopping. Neem bij dergelijke klachten contact op met uw arts.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk en zelden benauwdheid. Sommige pancreasproducten worden gemaakt van de pancreas van varkens andere van die van runderen. Bent u allergisch voor een van deze dieren, dan kunt u dit middel niet gebruiken. Blijkt u overgevoelig, meld dat dan aan uw apotheek. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Bij kinderen: beschadiging van de dikke darm. Deze bijwerking is zeer zelden opgetreden na jarenlang gebruik van grote hoeveelheden lipasen. Kinderen mogen daarom alleen pancreasenzymen gebruiken met een lage hoeveelheid lipasen, zoals Pancrease en Panzytrat LD.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  De korrels bevatten een laagje dat ervoor zorgt dat de pancreasenzymen pas in de darmen vrijkomen. In de maag zouden ze kapot gaan. U mag daarom niet op de korrels of capsules kauwen, anders gaat dit beschermende laagje kapot.

  • Capsules: zonder kauwen doorslikken met een heel glas water of bijvoorbeeld vruchtendrank. De capsules mag u eventueel openmaken en de korrels zo innemen.
  • Korrels: de korrels op een lepel koud of lauw voedsel strooien en vervolgens direct zonder te kauwen doorslikken. Slik meteen door en spoel na met een heel glas water of vruchtensap. Kies voor het voedsel iets waarop niet hoeft te worden gekauwd en dat licht zuur is, zoals appelmoes of een ander fruithapje. Zo gaat het beschermende laagje niet kapot.

  Wanneer?
  Neem het middel in tijdens het eten of met vette tussendoortjes.

  Hoe lang?
  Gebruik van dit middel is nodig zolang de pancreas onvoldoende enzymen aanmaakt of kan vrijgeven aan de darmen.

 • Vergeten

  Mocht u vergeten zijn dit middel tijdens het eten in te nemen, dan kunt u dat alsnog doen tot een half uur na het eten. Daarna heeft inname geen zin meer.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken of alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  U kunt dit middel veilig gebruiken.Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. De oorspronkelijke klachten kunnen dan wel terugkeren.

 • Handelsinformatie

  Pancreasenzymen bereid uit de alvleesklier van koeien of varkens worden al lang gebruikt. Tegenwoordig worden pancreasenzymen ook biotechnologisch uit micro-organismen gemaakt.

  Pancreasenzymen zijn op recept verkrijgbaar onder de merknamen Creon, Creon Forte, Creon Xtra Forte, Pancrease HL, Pancreatine, Panzytrat 10.000 en Panzytrat 25.000. Het is verkrijgen in capsules en korrels.

  De merken verschillen onderling in samenstelling. De één bevat meer enzymen voor de afbraak van vetten (lipasen) en de ander weer meer voor de afbraak van eiwitten (proteases) of zetmeel (amylases).

Laatst gewijzigd op: 19 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Creon? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen