Clindamycinehydrochloride crème vaginaal FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Clindamycinehydrochloride crème vaginaal FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Clindamycinehydrochloride crème vaginaal FNA is clindamycine.

  Clindamycine is een antibioticum. Het werkt tegen bepaalde bacteriën.

  Artsen schrijven de crème voor vaginaal gebruik voor bij bacteriële vaginose en trichomonas.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Zelden treedt vlak na het inbrengen een branderig gevoel, jeuk of irritatie op. Dit verdwijnt vanzelf weer.
  • Bij seksuele omgang vlak na het inbrengen kan bij de partner de penis tijdelijk geïrriteerd raken. U kunt tijdens de behandeling beter geen seksueel contact hebben, omdat clindamycine dan minder goed kan werken. Als u toch seksueel contact wilt hebben, wacht dan tot ten minste twee uur na het inbrengen van de crème.
  • De crème kan het rubber van condooms aantasten. Een condoom kan daardoor makkelijker scheuren. Dit kan tot drie dagen na stoppen van de behandeling duren.
  • U kunt beter geen tampons gebruiken. Het geneesmiddel kan in de tampon gaan zitten en daardoor minder goed werken.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan een branderig of stekend gevoel, roodheid en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor clindamycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, verstopping of zuurbranden. Dit komt doordat clindamycine via de vagina in het lichaam wordt opgenomen. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • De crème kan worden geleverd met speciale wegwerpapplicatoren. Hiermee kunt u de crème diep in de vagina inbrengen.
  • Ga hiervoor op de rug liggen met enigszins gebogen, gespreide benen. Breng de met crème gevulde applicator diep in de vagina in. Druk dan de applicator leeg en gooi hem weg.
  • Bent u zwanger, dan kunt u dit middel het beste inbrengen met de vinger in plaats van met de applicator. U kunt voor het inbrengen eventueel een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • De crème kan het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren.

  Wanneer?
  Breng vóór het slapengaan in. Het middel kan dan enkele uren in de vagina blijven en goed zijn werk doen.

  Hoe lang?
  Meestal schrijft uw arts u een kuur van zeven dagen voor. Maak deze kuur altijd af, ook al zijn uw klachten al vóór afloop van de kuur verdwenen. Dit betekent namelijk niet dat alle bacteriën verdwenen zijn.

 • Vergeten

  Breng de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk in. Dat kan eventueel ook 's ochtends. Lukt dat niet, maak dan in elk geval de volledige kuur af door aan het eind de kuur te verlengen met de vergeten dosis. Bij onderbreken of te vroeg stoppen kan het resultaat onvoldoende zijn.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter een ander medicijn gebruiken. Een medicijn waarmee meer ervaring is tijdens de zwangerschap.


  Borstvoeding
  U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.
 • Stoppen

  Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen. De kans bestaat dat niet alle bacteriën verdwenen zijn en dat de infectie blijft bestaan of terugkeert. Maakt u dus altijd de kuur af, volgens de aanwijzingen van uw arts.

 • Handelsinformatie

  Clindamycine is sinds 1968 internationaal op de markt. Voor toepassing in de vagina is het op recept verkrijgbaar als het merkloze Clindamycinehydrochloride crème vaginaal FNA.

  Clindamycine voor op de huid is op recept verkrijgbaar in lotion, gel en oplossing. Deze informatie gaat alleen over de toepassing in de vagina.

Laatst gewijzigd op: 12 november 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Clindamycinehydrochloride crème vaginaal FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen