Clindamycine capsules

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Clindamycine capsules

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Clindamycine capsules
  De werkzame stof in Clindamycine capsules is clindamycine.

  Clindamycine is een antibioticum. Het werkt tegen bepaalde bacteriën en parasieten.

  Artsen schrijven clindamycine voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, infecties bij cystische fibrose, bijholteontsteking) en huidinfecties. Het werkt ook tegen enkele parasieten, zoals de toxoplasmoseparasiet en de malariaparasiet. Ook schrijven artsen het voor bij Trichomonas-infectie.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, maagpijn en braken. Deze bijwerkingen gaan meestal over als u het middel enige tijd gebruikt of na het stoppen met dit middel.
  • Slokdarmontsteking en ontsteking van het mondslijmvlies doordat clindamycine de slokdarm en het mondslijmvlies kan irriteren. Dit kunt u voorkomen door de capsule met een ruime hoeveelheid vocht door te slikken en erna nog een glas water te drinken.
  • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand nemen. Raadpleeg uw arts bij witte plekken in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

  Zeer zelden

  • Ernstige diarree en darmontsteking, meestal binnen 2 of 3 weken na het begin van de behandeling. Verzwakte patiënten en personen ouder dan 60 jaar hebben hier meer kans op. Ook mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben meer kans op deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met buikrampen.
  • Allergie, zoals huiduitslag en jeuk. Zelden treden ernstige reacties op, zoals benauwdheid en shock. Krijgt u last van benauwdheid, zwelling van mond, tong, keel of strottenhoofd, ernstige huiduitslag of galbulten, staak dan meteen het gebruik en neem contact op met uw arts. U heeft meer kans op een allergische reactie als u ooit overgevoelig reageerde op een ander antibioticum: namelijk lincomycine. In zeer zeldzame gevallen kan een allergische reactie voorkomen als u ooit overgevoelig reageerde op penicillines. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor clindamycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts.
  • Leverafwijkingen. U merkt dit aan een gele verkleuring van het oogwit en huid, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel. Raadpleeg dan uw arts.
  • Minder aanmaak van witte bloedcellen. Hierdoor ontstaan een verminderde afweer tegen infecties. U krijgt dan sneller een infectie. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.
  • Minder aanmaak van bloedplaatjes. U heeft dan een grotere kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Raadpleeg uw arts als u dit merkt.
  • Blokkade van zenuwen en spieren. U kunt last krijgen van algemene spierzwakte, dubbelzien, omlaaghangen van het bovenste ooglid, slik- en kauwproblemen en ademhalingsmoeilijkheden. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.
  • Ontsteking van meerdere gewrichten. De plek van de ontsteking kan rood, gezwollen en pijnlijk zijn.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Drank: meet de voorgeschreven dosis af met de meegeleverde pipet of maatbeker. Bewaar de drank buiten de koelkast. In de koelkast wordt hij te dik, zodat de juiste hoeveelheid niet goed is af te meten.
  • Capsules innemen met een heel glas water of andere drank. Hiermee voorkomt u irritatie van de slokdarm door clindamycine.

  Wanneer?
  U mag het middel innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur 7 tot 14 dagen.

  Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten

  De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen. Tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende dosis.

  • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan.
  • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan.
  • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. In het andere geval de vergeten dosis overslaan. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.
 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken of alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Middelen gebruikt bij hiv-infectie: atazanavir, darunavir, indinavir, fosamprenavir, lopinavir/ritonavir, nelfinavir, ritonavir, saquinavir en tipranavir. De hoeveelheid clindamycine in het bloed kan door deze middelen stijgen. Hierdoor zijn de bijwerkingen sterker. Raadpleeg uw arts als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.
  • De instelling van de bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon kan ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u clindamycine gebruikt of heeft gebruikt.
  • Ciclosporine is een afweeronderdrukkend middel. In combinatie met clindamycine kan de hoeveelheid hiervan in uw bloed afnemen, waardoor het minder goed werkt. Overleg met uw arts of apotheker of een ander antibioticum mogelijk is. Als u toch clindamycine moet gebruiken, zal de arts de dosering van ciclosporine moeten aanpassen.
  • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en clindamycine zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter een ander medicijn gebruiken, zoals erytromycine. Met dit medicijn is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby. Maar er zijn niet veel vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt tijdens de borstvoeding. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor het kind. Misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarmee meer ervaring is bij gebruik tijdens borstvoeding.

 • Stoppen

  Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Clindamycine is sinds 1968 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in capsules en drank onder de merknaam Dalacin en als het merkloze Clindamycine.

  Clindamycine is ook verkrijgbaar in lotion, vaginale crème, gel en injecties. Deze informatie gaat alleen over de drank en de capsules.

Laatst gewijzigd op: 03 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Clindamycine capsules? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen