Augmentin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Augmentin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Augmentin
  De werkzame stoffen in Augmentin zijn amoxicilline en clavulaanzuur.

  Amoxicilline behoort tot de groep geneesmiddelen die penicilline-antibiotica worden genoemd. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën. Sommige bacteriën kunnen amoxicilline afbreken, zodat het zijn werking niet meer kan doen. Clavulaanzuur gaat dit tegen en verbetert zo het effect van amoxicilline.

  Artsen schrijven de combinatie voor bij infecties met bacteriën, zoals luchtweginfecties (longontsteking, acute bronchitis, middenoorontsteking, bijholteontsteking, keelpijn), infecties van het maagdarmkanaal, huidinfecties, urineweginfecties, de ziekte van Lyme en hersenvliesontsteking.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maag- en darmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, braken, winderigheid en diarree. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt.
  • Schimmel- of gistinfecties van de slijmvliezen, zoals mond of vagina. Dit komt doordat het antibioticum het natuurlijke evenwicht tussen schimmels, gisten en bacteriën kan verstoren. De schimmels en gisten kunnen dan tijdelijk de overhand krijgen. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van wit beslag in de mond of jeuk en witte vloed in de vagina of schaamlippen.

  Zelden

  • Mensen met de spierziekte myasthenia gravis kunnen extra last van hun aandoening krijgen. Overleg hierover met uw arts.

  Zeer zelden

  • Duizeligheid en hoofdpijn.
  • Huiduitslag. Dit kan ook nog enkele dagen na afloop van de kuur beginnen. Dit is meestal onschuldig, maar kan ook wijzen op allergie voor dit middel. Raadpleeg uw arts, zodat deze kan bepalen of het allergie betreft. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is 'angio-oedeem': een zwelling van gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als het ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. Geef ook aan de apotheek door dat u allergisch bent voor penicillines. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
  • Ernstige diarree en darmontsteking. Als dit optreedt, is het meestal binnen zes dagen na begin van de behandeling. Ook mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben meer kans op deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van ernstige diarree met zware buikrampen.
  • Verkleuring van tong en de tanden. De verkleuring is meestal goed weg te poetsen. De tandarts kan de verkleuring van de tanden ook weg polijsten.
  • Bloedafwijking, namelijk een tekort aan witte bloedlichaampjes. Deze bijwerking is zeer zeldzaam, maar wel ernstig. Als u ineens koorts, keelpijn, blaasjes in de mond of neusbloedingen krijgt, moet u direct contact opnemen met uw arts.
  • Geelzucht of leveraandoening. Dit merkt u aan een aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of huid, tijdens de kuur of binnen drie weken na beëindiging ervan. Raadpleeg in dat geval uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Tabletten: innemen met een half glas water of andere drank.
  • Oplostabletten ('solutab' of 'dispers'): laat de tablet uiteen vallen in water, roer even en drink dan op. Spoel het glas daarna na met een beetje water en drink dat ook op.
  • Drank: schud de fles voor gebruik. Meet de juiste hoeveelheid af met het maatbekertje of een lepel en drink dat op. Spoel het maatbekertje of de lepel na met wat water en drink dat ook op.
  • Druppels: schud de fles voor gebruik. Dien de druppels met bijgevoegde pipet in de mond toe. Of druppel ze op een lepel en dien dat toe.

  Wanneer?
  Met wat voedsel innemen. Dan heeft u minder kans op maag- en darmklachten.

  Verdeel de doses zo goed mogelijk over 24 uur. Zo zorgt u voor een constante hoeveelheid werkzame stof in het lichaam; dit is nodig voor een optimaal resultaat.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt de duur aan de hand van het soort infectie en de ernst van de infectie. Normaal gesproken duurt een kuur vijf tot tien dagen. Uw arts bepaalt de duur aan de hand van de ernst van de infectie.

  Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en geheel moet afmaken. Ook al merkt u van de infectie al vóór afloop van de kuur niets meer; dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

 • Vergeten

  De vergeten dosis moet u alsnog zo snel mogelijk innemen, tenzij het minder dan twee uur duurt voordat u de volgende dosis moet innemen. Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

  De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

 • Verboden

  alles eten, alcohol drinken en autorijden?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Als u een antibioticum moet gebruiken kan de instelling op de bloedverdunner ontregeld raken. Vertel de trombosedienst dat u een antibioticum gebruikt of heeft gebruikt.
  • Dit middel maakt het buiktyfusvaccin onwerkzaam. Dit is geen probleem wanneer er drie dagen tussen toediening van het vaccin en amoxicilline/clavulaanzuur zit. Zit er minder dan drie dagen tussen beide middelen, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk het vaccin via een injectie te krijgen. De wisselwerking treedt dan niet op.
  • Antibiotica van het tetracycline-type (dit zijn doxycycline, minocycline en tetracycline). Deze middelen en amoxicilline met clavulaanzuur kunnen elkaars werking teniet doen. Onder sommige omstandigheden mogen ze wel samen gebruikt worden. Dan moet amoxicilline met clavulaanzuur enkele uren vóór het tetracycline-antibioticum worden ingenomen. Overleg met uw arts of apotheker als u deze combinatie voorgeschreven heeft gekregen.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In de normale dosering kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Borstvoeding

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit middel komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk terecht, maar het is niet bekend of het schadelijk is voor uw baby. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Dit merkt u doordat uw baby diarree of schimmelinfecties van de slijmvliezen krijgt. Borstvoeding is meestal verantwoord als u let op deze verschijnselen. U kunt dan op tijd uw arts raadplegen.

 • Stoppen

  Nee, maak de kuur af. Als u de kuur afbreekt, is de bacterie waarschijnlijk nog niet verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Amoxicilline is sinds 1972 en clavulaanzuur sinds 1981 internationaal op de markt. Deze combinatie is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Augmentin en Forcid en als het merkloze Amoxicilline/Clavulaanzuur.

  Het is te verkrijgen in tabletten, oplostabletten, drank, injecties en infusen. Deze tekst gaat alleen over de via de mond in te nemen producten.

Laatst gewijzigd op: 19 juli 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Augmentin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Antibiotica

Antibiotica

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen