Ancotil

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ancotil

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Ancotil is flucytosine.

  Flucytosine is een antischimmelmiddel.

  Artsen schrijven het voor bij veel verschillende soorten schimmel- en gistinfecties, zoals hersenvliesontsteking.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagdarmklachten.

  Zelden

  • Maagdarmklachten (zoals misselijkheid, buikpijn en diarree). Deze klachten gaan meestal na verloop van tijd over.

  Zeer zelden

  • Hoofdpijn en duizeligheid.
  • Psychische bijwerkingen, zoals verwardheid, sufheid en hallucinaties.
  • Bloedafwijkingen. Als u onverklaarbare koorts, keelpijn of blaasjes in de mond en keel, plotselinge blauwe plekken of extreme vermoeidheid krijgt, kan dit duiden op bloedafwijkingen. Waarschuw dan uw arts. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.
  • Leveraandoeningen. Dit merkt u aan gele verkleuring van de huid en oogwit, opgezwollen enkels en benen, donkere urine, bleke ontlasting. Als u last krijgt van één van deze bijwerkingen, stop dan het gebruik en waarschuw een arts. Uw arts zal uw bloed regelmatig controleren om deze bijwerking tijdig te signaleren.
  • Overgevoeligheid: huiduitslag, jeuk en galbulten. Overgevoeligheid voor zonlicht. Heel zelden een aandoening met ernstige blaren op de huid. Neem in die gevallen altijd contact op met uw arts. Blijkt u overgevoelig te zijn voor dit middel, meld dat dan altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit (of een hierop lijkend) middel niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  • Tabletten: innemen met een half glas water.
  • Infuus: dit wordt in het ziekenhuis aangelegd door een verpleegkundige.

  Wanneer?
  Het is belangrijk dit middel zo goed mogelijk verspreid over de dag in te nemen. Dus om de 6 uur precies. Zo blijft de hoeveelheid flucytosine in het bloed altijd hoog genoeg om de schimmels te kunnen bestrijden.

  Hoe lang?
  Houd er rekening mee dat dit een kuur is die u niet mag onderbreken en die u geheel moet afmaken. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle schimmels en schimmelsporen zijn verdwenen.

  Hoe lang de kuur precies duurt, hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Meestal duurt een kuur enkele weken tot maanden.

  Een infuus met flucytosine wordt in het algemeen gedurende maximaal 1 week gegeven.

 • Vergeten

  Tabletten: het is belangrijk dit middel consequent in te nemen om de zes uur. Mocht u toch een dosis vergeten zijn: u gebruikt dit middel vier keer per dag: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog meer dan twee uur, sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit middel wordt vaak gecombineerd met een ander antischimmelmiddel, namelijk amfotericine B. De combinatie werkt beter, maar geeft ook meer kans op bijwerkingen. Als u de combinatie gebruikt, zal de arts regelmatig uw bloed op deze bijwerkingen controleren.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend om met zekerheid te zeggen dat het veilig is. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of dit binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u een ander middel voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Nee, u moet de kuur afmaken. Als u de kuur afbreekt, is de schimmel of gist waarschijnlijk nog niet volledig verdwenen en kunt u opnieuw klachten krijgen.

  Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Flucytosine is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Ancotil in tabletten en als infuus.

Laatst gewijzigd op: 11 januari 2010

Herhaalrecept

Gebruikt u Ancotil? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen